«Από τον τόπο μας λείπει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Οι παλιοί πολιτικοί μας έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του.

«Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα το πιστόλι θα βγει από τον κρόταφο και θα μπει στο θηκάρι. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, και τα μεγάλα συμφέροντα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το να ξεπεράσουμε την κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», επισήμανε.

Μιλώντας σε δημάρχους των Χανίων έστειλε μήνυμα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου.

Τόνισε την ανάγκη να οικοδομήσουμε, όπως είπε, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσας στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από κομματικές λογικές.

Ανεφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο πακέτο Γιούνκερ των 35 εκατομμυριών, σημειώνοντας ότι βασικό μέρος του προγράμματος πρέπει να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα της τοπικής αυτοδιοικησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και στο τέλος της περιόδου η πολιτεία νε έρχεται να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών τους.

Ακολούθησε κλειστή σύσκεψη με τους δημάρχους και τοπικούς φορείς, με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη, του Π. Κουρουμπλή, και του Ευ. Αποστόλου.

Στη συνέχεια είχε σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο Κισσάμου, Θοδωρή Σταθάκη. «Χαίρομαι που νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά. Έχει σημασία η ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική, όχι ως καριέρα αλλά ως προσπάθεια να προσφέρεις στον τόπο» είπε ο τέως πρωθυπουργός.

Ο κ. Σταθάκης έδωσε στο Αλέξη Τσίπρα υπόμνημα με τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και ένα καλάθι με παραδοσιακά προιόντα.

Αργότερα σε άλλη ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απάντησε και στον «υπηρεσιακό πρόεδρο της ΝΔ» όπως τον αποκάλεσε, ο οποίος είχε κάνει χρήση της λέξης «αυτοφωράκιας» για τον ίδιο.

«Δεν τον θέλω ούτε για «αυτοφωράκια» ούτε για συνεργάτη. Οι βαρόνοι του κόμματός του τον θέλουν για αυτοφωράκια, αλλά αυτοφωράκια της ήττας στις εκλογές, όχι αυτοφωράκια της εξουσίας».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι πότε βγαίνει και τον κατηγορεί ότι θέλει να κλέψει την ψήφο του λαού για να μείνει στην εξουσία και πότε ότι θέλει να αποδράσει.

«Τι από τα δύο άραγε συμβαίνει; Και τα δύο μαζί δεν γίνονται» σημείωσε.