Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης παραδέχθηκε ότι διαθέτει offshore εταιρεία με έδρα στην Κύπρο, υποστήριξε όμως ότι την ίδρυσε για να προστατέψει πνευματικά δικαιώματα που είχε ως ηθοποιός κατά την περίοδο που συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις στην μεγαλόνησο.

Ο ίδιος υποστήριξε, μιλώντας στο MEGA, ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει κέρδη γι αυτό και δεν τη δήλωσε στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στην Βουλή. Είπε επίσης ότι δεν έχει αποκρύψει από τις αρχές φορολογητέα ύλη ενώ ανέφερε πως η offshore είναι ουσιαστικά ανενεργή από το 2011.

Βουλευτές της ΝΔ (με πρώτο υπογράφοντα τον Ελ. Αυγενάκη) είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς Π. Νικολούδη, τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο σχετικά με το μέλος της κυβέρνησης το οποίο φέρεται να συμμετέχει σε εξωχώρια εταιρεία.

Οι βουλευτές επανήλθαν προχθές με νέα ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για θέματα Διαφάνειας υπουργούς, κοινοποιώντας το έγγραφό τους στον υφυπουργό για Θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλο Χαϊκάλη και παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, επειδή «παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένας μήνας (από την προηγούμενη ερώτηση) ακόμη δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη (απάντηση για το θέμα)».

.

Τα στοιχεία τηςoffshore

Σύμφωνα με τους βουλευτές, ιδρύθηκε την 10η Απριλίου 2008, με την επωνυμία METROFIN LIMITED, «ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δια μετόχων», με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ διαιρεμένο σε χίλιες μετοχές αξίας 1 ευρώ εκάστη, η οποία παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα, με έδρα την Κύπρο, με διεύθυνση αλληλογραφία «Παμπορίδης και Συνεργάτες, Λεωφόρος Διγενή Ακρίτα 45-47, Κτήριο Παμπορίδη, 4ος όροφος». Οι σκοποί της εταιρείας όπως περιγράφονται στο καταστατικό είναι μεταξύ άλλων παροχής υπηρεσιών, εμπορικοί κ.α., σε περιοχές που δεν υπάγονται σε δασμούς».

Στην ίδια ερώτηση σημειώνεται ότι «όσον αφορά στη συμμετοχή μέλους της Κυβέρνησης σε offshore εταιρεία, είναι σαφής η νομοθετική διάταξη (άρθρο 6 του ν. 3849/2010) η οποία απαγορεύει τέτοια συμμετοχή.

»Συγκεκριμένα ορίζεται ότι ‘‘…απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών. 2. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ’’».