Το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού παίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για τη διενέργειά τους στις 20 Σεπτεμβρίου και συγχρόνως διαμηνύει παντοιοτρόπως ότι πιθανή σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών θα ήταν προσχηματική, καθώς αποδεδειγμένα η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως και από την απάντηση που έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στο αίτημά της για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί πως η μη σύγκλησή του είναι αντισυνταγματική. «Θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους –πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, αλλά και συμπληρωματικώς κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική» σημειώνει στην επιστολή του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ. Ωστόσο, στην προσπάθειά του να κλειδώσει τις κάλπες για τις 20 του επόμενου μήνα ο Πρωθυπουργός βρίσκει σύμμαχο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει αρνηθεί ακολουθώντας τις επιλογές Τσίπρα να συμμετάσχει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών κι επιπλέον πιστεύει ότι δεν συντρέχει λόγος για Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο και μόνο για να διαπιστώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου υποβοηθείται και από την απορριπτική στάση του ΚΚΕ, το οποίο αρνείται είτε οποιαδήποτε συμμετοχή στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών είτε τη συμμετοχή του Περισσού σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, κάτι που ήδη φέρεται να έχει γνωστοποιήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Προεδρία.
Εχοντας τα τρία «όχι» εις γνώσιν του, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν προτίθεται, όπως όλα δείχνουν, να συγκαλέσει την Πέμπτη Συμβούλιο Αρχηγών επειδή αυτό αξιώνουν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά. Ομως οπωσδήποτε θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να ενημερώσει για το ατελέσφορο των διερευνητικών εντολών που έχουν προηγηθεί.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού επικοινώνησε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του επισήμανε ότι το κόμμα του στέκεται θετικά ως προς τη σύγκληση Συμβουλίου υπό την προεδρία του, ενώ, όπως συμπλήρωσε, θα έβλεπε ως καλή λύση τη διεξαγωγή των εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου. Ομοίως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έστειλε επιστολή προς τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα ζητώντας να τηρηθούν οι συνταγματικές προβλέψεις και να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών «προκειμένου να ακουστεί ποιος φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή».

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Σταύρο Θεοδωράκη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου δηλώνοντας: «Είμαι εναντίον της κωλυσιεργίας, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση γιατί η αβεβαιότητα και η αστάθεια δεν βοηθούν τη χώρα».

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ. Ο μεγαλύτερος θόρυβος πάντως σε σχέση με τη διενέργεια εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου και την αναγκαιότητα σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό προκλήθηκε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Με την ευκαιρία της δεύτερης άκαρπης μέσα σε δύο 24ωρα συνάντησής του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο επικεφαλής της Συγγρού δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου και σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται, ως γνωστόν, εξαρχής και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο και ζητά οι εκλογές να μη γίνουν πριν από τις 27 Σεπτεμβρίου. Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε ο Λαφαζάνης παραλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι «εντολοδόχος» της κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Μεϊμαράκη τροφοδότησαν την κόντρα με το Μαξίμου που σχολίασε ότι προφανώς εξαιτίας του άγχους για το αποτέλεσμα των εκλογών η ΝΔ έχει περιέλθει σε ολοκληρωτική σύγχυση: από τη μια προειδοποιεί τον λαό για τα επώδυνα μέτρα που έρχονται και από την άλλη ζητεί αναβολή των εκλογών και κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να συμμετάσχει στην εφαρμογή τους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι κάποιοι προκειμένου να διασωθούν πολιτικά επιδιώκουν να κρατούν το πολιτικό τοπίο όσο πιο θολό γίνεται.