Βουλή ή λασποδικείο; Η απάντηση βρίσκεται στις συνεδριάσεις που συγκαλεί η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή μόνο των πολιτικών φίλων της. Σε αυτές εξαπολύονται επιθέσεις, στα όρια της πολιτικής χυδαιότητας, κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –αν και στις ασχήμιες κατά του Προκόπη Παυλόπουλου συνήργησε και η Ραχήλ Μακρή.

Χθες το μεσημέρι, κατά παραβίαση του Κανονισμού, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προήδρευσε για περίπου δύο ώρες στην, χωρίς απαρτία, Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από τα 17 μέλη της Επιτροπής παρέστησαν μόνο οι δύο βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκος και Ραχήλ Μακρή, καθώς και Θωμάς Κώτσιας –ο τελευταίος όμως δεν αποτελεί μέλος της. Μάλιστα μολονότι δεν προσήλθε ο απαιτούμενος, για την απαρτία, αριθμός των βουλευτών, η Πρόεδρος αποφάσισε να καλέσει εκ νέου σήμερα τον Γιάννη Στουρνάρα. Δεν δίστασε να επισημάνει μάλιστα ότι θα κοινοποιήσει την πρόσκληση και στον εισαγγελέα, με τη διευκρίνιση βέβαια ότι αυτό δεν συνιστά βίαιη προσαγωγή.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Βουλή πάντως συνοψίζεται στην εύστοχη περιγραφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη: «Η Αυτοκράτειρα (εννοεί την Κωνσταντοπούλου) είναι σαν τον ιμάμη που ερμηνεύει το Κοράνι όπως τον βολεύει».

Χθες τα σκάγια φάνηκαν αρχικά να στοχεύουν τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος –για την ακρόασή του άλλωστε συνεκλήθη η επιτροπή με θέμα την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens -, γρήγορα όμως αποδείχθηκε πως ο πραγματικός στόχος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι «εξευτελίζουν τους εαυτούς τους και μόνο αυτούς» και πως «αν νομίζουν ότι εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε ήδη να έχουν αντιληφθεί πως οτιδήποτε μείνει από αυτή την εξοντωτική διαδικασία εκτέλεσής του δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, με στεντόρεια φωνή, προχώρησε σε ευθεία προειδοποίηση κατά των αντιπάλων της –δηλαδή του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν νομίζουν ότι με προσωπικές και οικογενειακές επιθέσεις και με μαφιόζικες μεθόδους θα με κάμψουν, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν στην ανάγνωση της επιστολής του Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος γύρισε διακριτικά την πλάτη στην Πρόεδρο της Βουλής, επισημαίνοντας καυστικά: «Είναι κοινώς γνωστό και προκύπτει και από τις έως τώρα συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την κατ’ ουσία δρομολόγηση της προεκλογικής περιόδου, ότι στις συνεδριάσεις αυτές δεν μετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών τους, ώστε να έχει νόημα η δική μου παρουσία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως αν συμμετείχε ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών στη συνεδρίαση θα ήταν δυνατή η βίαιη προσαγωγή του διοικητή. Σχολίασε μάλιστα πως «αυτοί (οι βουλευτές) που αρνούνται να έρθουν εμποδίζουν μία τέτοιου είδους προσαγωγή». Παράλληλα διεύρυνε το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι «ο Γ. Στουρνάρας δείχνει να απολαμβάνει εντεταλμένης ασυλίας», λόγω της απουσίας σχεδόν όλων των κομμάτων.

Επ’ αυτού του θέματος ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της σε φραστικό επεισόδιο που ισχυρίστηκε ότι είχε με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη στη Βουλή. Αυτό σύμφωνα με τα λεγόμενά της τοποθετείται στον περασμένο Ιούνιο, τότε που ως Πρόεδρος της Βουλής απαιτούσε από τον διοικητή να προσέλθει στην Επιτροπή σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλιώς είχε προειδοποιήσει με τη βίαιη προσαγωγή του. Οπως είπε, λοιπόν, συναντήθηκε σε διάδρομο της Βουλής με τον Φλαμπουράρη και εκείνος της είπε (αναφερόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα), «μην τον ζορίζεις». Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της εκείνη του απάντησε: «Κάνω πως δεν άκουσα αυτό που είπες, δεν μπορείς να μου απευθύνεις τέτοιες παρακλήσεις». Οπως είπε, ενημέρωσε αμέσως τον Αλέξη Τσίπρα «ο οποίος φάνηκε να εξεπλάγη».

Η ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ. Ο πόλεμος ύβρεων και κατηγοριών, όμως, δεν σταματά εδώ. Η χθεσινή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φάνηκε πως εκτός από οργανωμένη ήταν και γενικευμένη –αφού δύο από τους τέσσερις παρόντες στην Επιτροπή καταφέρθηκαν εναντίον του. Συγκεκριμένα η Ραχήλ Μακρή –επικαλούμενη ιστολόγιο –επιχείρησε να εμπλέξει την οικογένειά του σε σκάνδαλο που αφορά τα εξοπλιστικά.