Σε «πόλεμο» της Προέδρου της Βουλής κατά πάντων όσων μετείχαν στη Διάσκεψη των Προέδρων εξελίχθηκε από το βράδυ της Τετάρτης (έως και μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα) η διαδικασία, ενώ άγρια μάχη ξέσπασε ανάμεσαστη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Η ΠτΒ υποστήριξε ότι είχε τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού πως δεν επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή το διάστημα 1-16 Αυγούστου νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους πιστωτές, και ως εκ τούτου εκείνη δεν παρεμπόδισε τίποτε, αντιθέτως αιφνιδιάστηκε και οι διαδικασίες κινήθηκαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν.

Ενταση επικράτησε και ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να κατηγορεί την κ. Κωνσταντοπούλου για εσκεμμένη τακτική καθυστερήσεων ώστε η Διάσκεψη Προέδρων να τελειώσει μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και έτσι να μην εισαχθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές την Πέμπτη. Είνα χαρακτηριστικό, ότι έντονος διάλογος έγινε ανάμεσα στην κ. Κωνσταντοπούλου και τον κ. Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ εξαιτίας της τακτικής της Προέδρου να σχολιάζει κάθε ομιλητή. «Δεν σας επιτρέπω να με σχολιάσετε», της είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, ενώ ακολούθησε ένταση όταν εκείνη τον αγνόησε. «Ο,τι και να κάνεις δεν θα με τσαντίσεις», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προκαλώντας εκνευρισμό στην Πρόεδρο, λόγω του ενικού.

«Ελλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης»

Ομως, σοβαρές κατηγορίες για την τακτική που ακολουθεί εκτόξευσε εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο Νίκος Φίλης με τον μεταξύ τους διάλογο να χαρακτηρίζεται από ένταση και προσωπικές αιχμές εκατέρωθεν. Η Πρόεδρος της Βουλής,μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς «στήθηκε το σκηνικό των δήθεν προσκομμάτων» από την πλευρά της, έκανε λόγο για σπέκουλα από τα Μέσα Ενημέρωσης σε βάρος της, ενώ -όπως είπε- η ίδια έκανε ό,τι προβλεπόταν, ενώ είχε ενημερωθεί ότι δεν επρόκειτο να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το τρίτο μνημόνιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεση της προέδρου εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μιλώντας για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.

«Αν τα πιστεύει αυτά η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει.

Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως Πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».

Αιχμές κατά του Πρωθυπουργού

Η Πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές και εναντίον του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό καθώς, όπως είπε, την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να συνεδριάσει η Βουλή πριν τις 16 Αυγούστου, ενώ ισχυρίστηκε ότι το Κοινοβούλιο παρέμενε κλειστό από τις 6 Αυγούστου κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα.

«Δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, και εξήγησε ότι ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης για την κατάθεση του νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα ενώ η διανομή του εγγράφου στους βουλευτές ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα και υπογράμμισε ότι «δεν θα καταργηθεί η Βουλή και η κοινοβουλευτική διαδικασία κάθε φορά που το επιθυμεί η τρόικα ή κάποιος άλλος».

Κόντρα με Κακλαμάνη και Θεοχάρη

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σκληρή κόντρα μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη λίγο πριν από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ο κ. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».

Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».

Η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής έγινε η αιτία για την ανοιχτή σύγκρουση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Βουλής, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου έπειτα από ένα μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, τελικά δεν υποχώρησε.

Έτσι, η Διάσκεψη των Προέδρων ορίστηκε για το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Κόντρα υπήρξε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού κ. Θεοχάρη που είπε στην Πρόεδρο της Βουλής ότι είναι επί της ουσίας ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα. Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ήταν η απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Bullying… Λυκούδη στην Ζωή

Ενταση προκλήθηκε μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τον Σπύρο Λυκούδη όταν ο βουλευτής, διαμαρτυρόμενος για τα όσα είχε αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής για τον χρόνο ειδοποίησής του για τη διάσκεψη, η κ. Κωνσταντοπούλου του θύμισε ότι προ καιρού είχε προτείνει να γίνει συζήτηση στην Βουλή για το bullying.

«Αυτό που κάνετε τώρα, παίρνοντας το λόγο με τσαμπουκά, είναι ακριβώς αυτό το πράγμα», του είπε.

«Δεν ξέρετε τι λέτε, ψεύδεστε ασυστόλως, ντροπή», απάντησε ο κ. Λυκούδης, με την κ. Κωνσταντοπούλου να του απαντά «δεν έχω τίποτα να ντραπώ».

Απίστευτος διάλογος με Μητσοτάκη

Εντονος διάλογος έγινε ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο βουλευτής της ΝΔ της επισήμανε ότι είναι τουλάχιστον ειρωνικό να αναφέρεται η ίδια σε εμπιστοσύνη από τη στιγμή που έχει κάνει ό,τι μπορεί για να διαρρήξει την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλε η Βουλή.

«Ισως από αύριο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που ζητούν την αποπομπή σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συγκέντρωση 30.000 και πλέον υπογραφών στο Facebook, και σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Διάσκεψη μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής και θα μπορούν, όπως είπε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

«Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι πρωτοφανές, θα έπρεπε να είστε υπερήφανη», της είπε. «Θα έπρεπε να είχατε το θάρρος να υποβάλετε την πρόταση μομφής που προαναγγέλλετε εδώ και έξι μήνες» απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής.

«Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Είναι πολλοί οι 30.000», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση ως παρωδία.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε για το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της, με την κ. Κωνσταντοπούλου να επιτίθεται σε ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μητσοτάκη να την κατηγορεί ότι υποτιμάει τους βουλευτές που την ψήφισαν.

«Είχατε την πεποίθηση ότι ψηφίζοντάς με θα ξεχνούσα τις ποινικές δικογραφίες, την υπόθεση Siemens, τη λίστα Λαγκάρντ, τα υποβρύχια. Οταν καταλάβατε ότι δεν θα γίνει, επανήλθατε στις καταγγελίες και την πρόταση μομφής. Κάντε αυτή την πρόταση μομφής που τόσο πολύ επιθυμείτε» είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

«Μην ανησυχείτε. Μπορείτε να έχετε το προνόμιο να είστε η πρώτη Πρόεδρος βουλής που θα αποπεμφθεί από τη θέση της. Προσέξτε τι ζητάτε» αποκρίθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Θύελλα αντιδράσεων

Πολιτικά η κατάσταση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε έκρηξη του Σπύρου Σαγιά για την κωλυσυεργία της κ. Κωνσταντοπούλου.

Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν απερίφραστα τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μίλησαν για γελοιοποίηση του θεσμού. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα».

«Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος» πρόσθεσε, «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».

Πολύ επικριτικός για τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι αδιανόητο το προεδρείο βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», δήλωσε στον Σκάι. Στο ίδιο κανάλι ο κ. Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κ. Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε: «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».