Και όμως. Συμβαίνει. Η παράταιρη αισιοδοξία που εξέπεμπε εδώ και έξι μήνες η Αθήνα διαρρέοντας ότι «αύριο γράφεται η συμφωνία» αυτή τη στιγμή αποκτά για πρώτη φορά ρεαλιστική βάση. Ενδεικτική της στροφής που σημειώθηκε αμέσως μετά την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη και την αντικατάστασή του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και παρά τα τζαρτζαρίσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Ιουλίου είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αισιοδοξία δεν προκύπτει μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από κύκλους των δανειστών.

Πάντα υπό την αίρεση ότι δεν θα εμφανιστούν εμπόδια της τελευταίας στιγμής, τα οποία όμως δεν φαίνεται να επιδιώκει κανένας σε αυτή τη φάση, η ελληνική πλευρά μπορεί να προσδοκά ότι θα προλάβει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και τις νομοτεχνικές διαδικασίες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε να συζητήσει και να ψηφίσει στη Βουλή τα προαπαιτούμενα και τη νέα δανειακή σύμβαση στις 17 και 18 Αυγούστου αντίστοιχα. Πρόκειται για αγώνα δρόμου, καθώς αμέσως μετά την ψήφιση θα πρέπει να υπάρξει έγκριση – εξπρές από το Eurogroup, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης και να πληρωθούν τα 3,2 δισ. προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι αν συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, η συγγραφή της συμφωνίας μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η τεχνική διαδικασία δεν είναι όσο χρονοβόρα μοιάζει, καθώς η συμφωνία «πατάει» πάνω στις προηγούμενες συμφωνίες, ενώ η περισσότερη τεχνική δουλειά είχε γίνει ήδη πριν από το δημοψήφισμα, όταν οι δύο πλευρές είχαν φτάσει μια ανάσα πριν από την τελική συμφωνία.

Βέβαια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μην επαρκέσει ο χρόνος για τις απαραίτητες διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει νέα γέφυρα από τον EFSF, όμως πηγές των θεσμών έλεγαν ότι είναι δύσκολο. Και αυτό διότι αυτή τη φορά δεν υπάχουν τα SMPs (τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων του 2014) που χρησιμοποιήθηκαν ως εγγύηση για τη γέφυρα του Ιουλίου προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις για τη γέφυρα των εκτός ευρωζώνης χωρών.

Πηγές τόσο από τους θεσμούς όσο και από την κυβέρνηση έλεγαν ότι για πρώτη φορά το κλίμα που καταγράφεται στις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και τα τεχνικά κλιμάκια είναι θετικό, καθώς και ότι για πρώτη φορά εδώ και μήνες «γίνεται σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση».

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Την ίδια αισιοδοξία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων εξέφραζε επισήμως και η Κομισιόν. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι η Κομισιόν θεωρεί φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό τον στόχο της πρώτης εκταμίευσης πριν από τις 20 Αυγούστου, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ερωτηματικό παραμένει η στάση του ΔΝΤ, το οποίο δεν μετέχει προς το παρόν στο νέο δάνειο, αλλά έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου. Πηγές των θεσμών έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι περιμένουν να δουν τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, άφηναν να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα οι συζητήσεις θα εστιαστούν στον τελικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% το 2018, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με το 2015, καθώς ουδείς περιμένει ότι ύστερα απ’ όσα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία είναι ρεαλιστικός ο στόχος του πλεονάσματος.