Στο πρόσωπό του διώκεται, όπως ο ίδιος διατείνεται με γραπτή του δήλωση, η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ισως γι’ αυτό, για να κρατήσει το φρόνημα του έθνους ψηλά, δίνει τη μια συνέντευξη μετά την άλλη. Τελευταίο κρούσμα; Τα όσα είπε στο γερμανικό περιοδικό «Στερν».

Κι ενώ στον μαγικό κόσμο του Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διατάζει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να είχαν συγκεκριμένο ρόλο στην υλοποίηση του Plan B που εκείνος κατέστρωνε. Η βαρουφακιάδα συνεχίζεται.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, το «πακέτο» μηνυτήριων αναφορών εις βάρος του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, κλόνισε τον πρώην τσάρο της οικονομίας.

Εξού και με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του –και στην οποία μιλάει για τον εαυτό του σε ναπολεόντειο τρίτο ενικό –υποστηρίζει ότι οι μηνύσεις που τον αφορούν είναι μια απόπειρα δίωξης της «πεντάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης που έδωσε ξανά αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό».

«Το έγκλημά του» συνεχίζει στο προσφιλές του πομπώδες ύφος είναι ότι «εκφράζοντας συλλογικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς: Αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο την ηγεσία του Eurogroup και αντιπαράθεσε λογικά επιχειρήματα στον καταστροφικό παραλογισμό των Μνημονίων.

Κατέδειξε πως μπορεί κανείς να είναι φανατικός ευρωπαϊστής, να πασχίζει για την παραμονή στο ευρώ, αλλά παράλληλα να μην υποτάσσεται σε ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη, αποδομούν μακροπρόθεσμα το ευρώ και, εντέλει, καθηλώνουν τη χώρα σε μόνιμη χρεοδουλοπαροικία. Ανέδειξε πως το μνημονιακό καθεστώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μετατρέψει καίριες υπηρεσίες του κράτους, όπως η ΓΓΔΕ και η ΕΛΣΤΑΤ, σε κάστρα της τρόικας».

Τι κι αν την ίδια μέρα, χθες δηλαδή, γινόταν γνωστό από τιτίβισμα του δημοσιογράφου της «Λιμπερασιόν» Ζαν Κατρεμέρ ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στον Κατρεμέρ ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν εκεί (σ.σ. στο Eurogroup) για να μη διαπραγματευθεί. Κάτι που έκανε πολύ καλά».

Ο πρώην υπουργός έχει ήδη περάσει στην αντεπίθεση και επειδή αντιλαμβάνεται τη σημασία του κλισέ «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», κατακεραυνώνει το παλαιό πολιτικό σύστημα και φυσικά τα κακούργα μίντια. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «αντί να κληθούν σε απολογία εκείνοι που ακόμα λειτουργούν εντός του Δημοσίου ως προμαχώνες και υπολοχαγοί της τρόικας, αμειβόμενοι από το υστέρημα του λαού, πολιτικοί και κόμματα, που ο λαός απαξίωσε για την προσπάθειά τους να μετατρέψουν τη χώρα σε προτεκτοράτο, στοχεύουν τον Γιάνη Βαρουφάκη υπό την καθοδήγηση των μέσων «ενημέρωσης» της διαπλοκής».

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΗ. Η Δικαιοσύνη πάντως βάζει στο φουλ εν μέσω θέρους τις μηχανές αναζητώντας ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε χθες εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων για τα μη πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις δύο μηνύσεις και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Το σύνολο των στοιχείων διαβίβασε στον Ηλία Ζαγοραίο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία έχει ήδη δρομολογήσει, όπως απαιτεί ο νόμος, το σύνολο των αναφορών κατά του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή για την έρευνα τυχόν αξιόποινων πράξεων για τον πρώην υπουργό.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα, ο οποίος σε περίπτωση που σκοντάψει στο όνομα του πρώην τσάρου της οικονομίας θα στείλει και εκείνος με τη σειρά του αμελλητί, όπως λέει το Σύνταγμα, και αυτή τη δικογραφία στη Βουλή.