Τις αποφάσεις του Εurosummit της 12ης Ιουλίου επικαλείται η κυβέρνηση για να παρακάμψει τη συζήτηση που εμφανίζει τους δανειστές να επιμένουν στην ανάγκη ικανοποίησης νέων προαπαιτουμένων από την ελληνική πλευρά στις αρχές Αυγούστου.

Ετσι, ενώ παρασκηνιακά Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών δίνουν διαπραγματευτική μάχη για την αποτροπή μιας τρίτης δέσμης προαπαιτουμένων για δεύτερη συνεχή ημέρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: «Δεν μπορώ να πω σε ποιους τομείς (σ.σ. θα χρειαστούν νέα μέτρα), οι συζητήσεις μόλις ξεκίνησαν». Οπως έγραψαν ήδη τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι πιστωτές επιθυμούν την ψήφιση των ρυθμίσεων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οπως και να έχει, το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι επισήμως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από την πλευρά των πιστωτών για τρίτο πακέτο και συγχρόνως το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι κανένα νέο προαπαιτούμενο δεν προκύπτει από τις έως τώρα συζητήσεις με τους θεσμούς ούτε και από τις επιστολές του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM.

«ΔΥΟ ΠΑΚΕΤΑ». H κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επέμεινε χθες (Real FM) πως αυτά που έχουν συμφωνηθεί και είναι διατυπωμένα και εγγράφως μιλούν για δύο πακέτα προαπαιτουμένων τα οποία και ψηφίστηκαν από τα Κοινοβούλια, για να προσθέσει πως το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τις 18 του Αυγούστου.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η καλύτερη δυνατή λύση είναι η επίτευξη μιας καταρχάς συμφωνίας ώς τον Δεκαπενταύγουστο ούτως ώστε να εκταμιευτούν από το νέο πρόγραμμα τα 5 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου. Αν αυτό συμβεί, τότε η ελληνική πλευρά μπορεί να ελπίζει ότι ώς τον Νοέμβριο θα έχουν υιοθετηθεί οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του άχθους από το δημόσιο χρέος.
Αναλυτικά με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει:
1Να πραγματοποιήσει «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό» και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε «να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012» καθώς και «να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα» που όπως αναφέρεται «θα συμφωνηθούν αμοιβαία ώς τον Οκτώβριο του 2015».
2Να προχωρήσει σε «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της λεγόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υιοθετηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία.
3Να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), «εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς». Ηδη, χθες, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης απέκλεισε την ιδιωτικοποίηση.

4Να προχωρήσει «σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων» βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, θα πρέπει, δε, να μη συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής τα οποία κρίθηκαν ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

5Να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα «συμπεριλαμβανομένων τόσο της αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού».

Ηδη χθες, η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη κατέθεσε αίτημα για προκαταβολή 10 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα ώστε να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών –αν γίνει δεκτό, θα συνδυαστεί ούτως ή άλλως με προαπαιτούμενα.

«ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ». Πέραν τούτου, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες ενέργειες:
* Ενα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν «σε ανεξάρτητο ταμείο με έδρα την Ελλάδα το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους».
*Ενα πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την αποπολιτικοποίηση της Ελληνικής Διοίκησης».
* Διαβούλευση και συμφωνία με τους δανειστές όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.
* Επανεξέταση με στόχο την τροποποίηση των νόμων που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διότι συνιστούν υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα ή σαφή ισοδύναμα.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, «οι αναφερόμενες ανωτέρω δεσμεύσεις αποτελούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές Αρχές», ενώ εκ παραλλήλου επισημαίνεται ότι «οι κίνδυνοι της μη ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνουν πλήρως την Ελλάδα».

Τα στοιχεία δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα 1%

Πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ το 2015 βγάζουν οι πρώτες μετρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών υπό το βάρος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Στην Αθήνα βρίσκονταν ήδη από χθες, συντονίζοντας τις τεχνικές ομάδες, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν και ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ. Από σήμερα στην ομάδα εντάσσονται και οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι. Πηγές της κυβέρνησης, σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έλεγαν χθες με νόημα πως αν ζητήσουν ραντεβού με τον υπουργό θα το έχουν.