Με εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησαν την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας σε διάφορες ομάδες εργασίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε κανένα οργανωτικό πρόβλημα, οι συζητήσεις γίνονται στο χώρο διαμονής των θεσμών και όποτε χρειάστηκε εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση εάν χρειαστεί θα γίνουν συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.

Την Τετάρτη, αναμένεται να βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων θεσμών. Δηλαδή οι: Ντέκλαν Κοστέλο [ΕΕ], Ράσμους Ρέφερ [ΕΚΤ], Νίκολα Τζιαμαρόλι [ESΜ] και Ντέλια Βελκουλέσκου [ΔΝΤ]

Το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12.07.2015], ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 250 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για την ασφάλεια των 54 μελών των τεχνικών κλιμακίων. Οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει τόσο τη φρούρηση των χώρων διαμονής των τεχνικών κλιμακίων όσο και τις μετακινήσεις τους.

Χθες, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις «εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα και τη συμφωνία του Eurogroup και τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Προχωράμε με οργανωμένο τρόπο και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά στο τέλος». Ειδικά δε για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, στο οποίο φέρονται να εμμένουν οι δανειστές, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο». Σύμφωνα μάλιστα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, από την κυβέρνηση ζητούνται επιπλέον ποσά για να μειωθούν τα περίπου 4,5 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί», ενώ, έτερος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι συζητήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν αυτοί».

Ωστόσο, πριν αρχίσει για τα καλά η διαπραγμάτευση η εκπρόσωπος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι τα δύο πολυνομοσχέδια, που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ήταν αρκετά για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις αλλά δεν φτάνουν για να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, σημειώνουν ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12/7/2015), ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων.