Κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν την Τρίτη τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τ

ο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την Πολιτική Γραμματεία είναι οι διαδικασίες με βάση τις οποίες το κόμμα θα οδηγηθεί σε Συνέδριο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η εισήγηση του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ήταν η διεξαγωγή συνεδριακής διαδικασίας το Σεπτέμβριο με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ανατροπών προτού κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους.

Μετά από τοποθετήσεις μελών που εκφράζουν την Αριστερή πλατφόρμα, η αντιπρόταση που μπαίνει πλέον στο τραπέζι είναι η άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου – ίσως και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με κομματικές πηγές – ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κινηθεί σε αυτή τη δύσκολη καμπή αποτρέποντας κινδύνους για τη χώρα.

Για τις προθέσεις του ενημέρωσε χθες την Πολιτική Γραμματεία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρέμεινε καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώνοντας ότι απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης προκειμένου η αριστερά να σταθεί απέναντι στα μεγάλα μέτωπα μάχης που υπάρχουν μπροστά. Κυρίως να εξαντλήσει τα περιθώρια στην διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη και να αναλάβει άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν το στίγμα της αριστεράς.

Ξεχωριστή στιγμή της εισήγησης του πρωθυπουργού, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι «σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη».

Το ζήτημα είναι υπαρκτό-είπε ο Πρωθυπουργός-η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και γι΄ αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό. «Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.