Στη δημοσιότητα έδωσε ο οργανισμός Official Monetary and Financial Institutions Forum το ηχητικό απόσπασμα από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στο φόρουμ επενδυτών της 16ης Ιουλίου, στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε το «plan B» του.

Στην εκδήλωση ο Γ. Βαρουφάκης – όπως έγραψε η «Καθημερινή» – είχε μιλήσει για σχέδιο «χακαρίσματος» των ΑΦΜ και δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραχμή.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο

Το ηχητικό απόσπασμα δόθηκε στη δημοσιότητα με την έγκριση του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων, ότι είχε πάρει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει την επεξεργασία του εναλλακτικού σχεδίου από τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου», συνεχίζει. «Η δυσκολία ήταν να πάμε από τους πέντε ανθρώπους που το σχεδίαζαν στους 1.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να το εφαρμόσουν. Για αυτό χρειαζόμουν μια νέα εντολή, την οποία ποτέ δεν έλαβα».

«Σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο» που «θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN» σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα» για πληρωμές.

«Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή», προσθέτει.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι διόρισε έναν «καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια», «μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα», και θα καταλάβαιναν αμέσως αν δοκιμάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών.

«Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου συστήματος» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Και ήμασταν έτοιμοι, να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Να πάμε στα γραφεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων – που δεν ελέγχεται από εμάς – να συνδέσουμε το λάπτοπ και ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα» προσθέτει.