Στην παραδοχή ότι υπήρχε plan B που προέβλεπε δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και ηλεκτρονική πειρατεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας όμως ότι ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης διαστρέβλωσαν τις θέσεις του, παρουσιάζοντας το όλο θέμα ως συνωμοσία που γινόταν εξ αρχής για επιστροφή στη δραχμή.

Παράλληλα, ο οργανισμός Official Monetary and Financial Institutions Forum έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό απόσπασμα από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στο φόρουμ επενδυτών της 16ης Ιουλίου, στο οποίο ο τέως υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε το «plan B» του.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο

Η απάντηση Βαρουφάκη

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από το Γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέρεται: «Από τότε που ο τ. Υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνομωτούσε» για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία. Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

» Ως προς το δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Plan B με υποκλοπές και χάκινγκ», σημειώνεται ότι η σύνταξη «αμέλησε» να ζητήσει εξηγήσεις και σχολιασμό από τον κ. Βαρουφάκη πριν δημοσιεύσει ανακριβείς αναφορές σε «υποκλοπές ΑΦΜ όλων των φορολογούμενων». Έτσι, εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στην γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Ως προς την ουσία, το δημοσίευμα προφανώς αναφέρεται στα πλάνα του Υπουργείου Οικονομικών που ο τ. Υπουργός ανέφερε ευθαρσώς στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου την 6η Ιουλίου», σημειώνει η ανακοίνωση.

Τι είπε στην Telegraph

Μιλώντας στον δημοσιογράφο της Telegraph Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως οι σχετικές αναφορές «είναι ακριβείς», ωστόσο τονίζει:

«Θέλουν να με παρουσιάσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και να με κατηγορήσουν για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρωθούν οι πρώτοι πέντε μήνες της κυβέρνησης και να πεταχτούν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

«Διαστρεβλώνεται τελείως ο σκοπός μου, που ήταν η ύπαρξη παράλληλης ρευστότητας. Πάντα ήμουν ριζικά αντίθετος με τη διάλυση του ευρώ, καθώς δεν ξέρουμε ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσε κάτι τέτοιο να απελευθερώσει στην Ευρώπη» προσθέτει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι στόχος της ηλεκτρονικής πειρατείας ήταν να επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιήσει μεταφορές ποσών με ηλεκτρονικό τρόπο, «με το πάτημα ενός κουμπιού». Οι πληρωμές θα ήταν σε IOUs, στη βάση ανάλογης εμπειρίας στην Καλιφόρνια, μετά την κρίση της Lehman.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ευρώ και να παρακαμφθεί ο «οικονομικός στραγγαλισμός» από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, το σχέδιο ήταν πολύ καλά αναπτυγμένο. «Πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές για έξυπνα κινητά και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα.

Φυσικά αυτό θα ήταν σε ευρώ, αλλά θα μπορούσε και πάρα πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

«Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι αυτό δεν θα ήταν ‘παιχνιδάκι’, αλλά αυτό είναι το τίμημα για την ελευθερία» υποστηρίζει.

Συνεχίζει, μάλιστα, λέγοντας: «Όταν έφτασε η στιγμή, συνειδητοποίησε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω πότε πήρε την απόφαση. Μου ετέθη ρητά το βράδυ του δημοψηφίσματος και αυτός είναι ο λόγος που υπέβαλα την παραίτησή μου».

«Νομίζω πως ο ελληνικός λαός μάς εξουσιοδότησε να προχωρήσουμε σε μία δυναμική διαπραγμάτευση και εάν δεν καταφέρναμε να καταλήξουμε σε μία βιώσιμη συμφωνία τότε θα έπρεπε να σκεφτούμε την έξοδο» από την Ευρωζώνη, επισημαίνει.