Εν μέσω ασφυκτικού πλαισίου διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι δανειστές δείχνουν και πάλι τα δόντια τους στην κυβέρνηση και, όπως φαίνεται, αυτοσχεδιάζουν! Αυτήν τη φορά αξιώνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων το αργότερο έως τις 7 Αυγούστου, που να περιλαμβάνει τα καυτά θέματα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τα αγροτικά. Οι απαιτήσεις αυτές ανατρέπουν τον συνολικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, καθώς σε περίπτωση που οι θεσμοί παραμείνουν αμετακίνητοι σ’ αυτήν τη λογική θα πρέπει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στην ντάλα του καλοκαιριού δηλαδή, η Ολομέλεια της Βουλής να υποστεί μία νέα επώδυνη διαδικασία για την ψήφιση του τρίτου –εμβόλιμου –πακέτου.

Ως εκ τούτου τα βάσανα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να τελειώνουν σύντομα.

ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 120. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αποφύγει τη σφήνα μιας νέας απρογραμμάτιστης ψηφοφορίας, γνωρίζοντας ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος διατάραξης της ισορροπίας του πήχη των 120, ειδικά όταν το νέο πακέτο «τρόμου» περιλαμβάνει τις πρόωρες συντάξεις και τα αγροτικά. Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και η οδηγία του Αλέξη Τσίπρα είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε σε συνεννόηση με τους δανειστές να αποφευχθεί μία ακόμη δοκιμασία για τη Βουλή και την κυβέρνηση. Δοκιμασία που θα σήμαινε αυξημένες πιθανότητες για νέες απώλειες, για νέα διαδικαστικά τερτίπια της Κωνσταντοπούλου και για κλονισμό της εμπιστοσύνης προς το Μαξίμου, το οποίο μόλις πριν από λίγες ημέρες εξηγούσε με non paper ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων. Λογικό. Αφού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου προβλέπονταν μόνο δύο πακέτα με προαπαιτούμενα. Με τη διαφορά ότι το μέτρο για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων υπήρχε στην πρώτη δέσμη και αφαιρέθηκε σε συμφωνία με τους δανειστές, ενώ οι ρυθμίσεις για τα αγροτικά δεν προβλέπονται πουθενά!

Αξιόπιστοι κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν τον προβληματισμό που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις νέες απαιτήσεις των Βρυξελλών, αναφέρουν ωστόσο ότι σε ό,τι αφορά τα αγροτικά τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο τραγικά, καθώς απαιτείται μόνο η κατάργηση της επιστροφής του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, όπως επίσης ο περιορισμός των δικαιούχων, όχι όμως άλλες φορολογικές αλλαγές που έχουν διαρρεύσει και έχουν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σηκώσουν φιλαγροτική παντιέρα. Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό τηλεφώνημα Τσίπρα – Ολάντ στη διάρκεια του οποίου αμφότεροι συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο αποφάσεων της 12ης Ιουλίου.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΔΝΤ. Και να ‘ταν μόνο αυτό. Η εμπλοκή με το ΔΝΤ που διστάζει να στείλει εκπρόσωπό του στην Αθήνα καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος συμμετοχής στο νέο δάνειο με τον ESM –πόσω μάλλον το θέμα διευθέτησης του χρέους όπως ορίζεται από το Καταστατικό του Ταμείου –προκαλεί καθυστερήσεις σε μία χρονική περίοδο που όλα πρέπει να γίνονται με το ρολόι. Οι περίφημοι θεσμοί που επρόκειτο να φθάσουν στην Αθήνα εντός του Σαββατοκύριακου το καθυστερούν, κι όλα αυτά ενώ όπως έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος η διαπραγμάτευση έχει dead line τη 10η Αυγούστου, ούτως ώστε έως τις 18 του μήνα η συμφωνία, ήτοι η δανειακή σύμβαση ύψους 84 δισ. με τον ESM και ένα πακέτο μέτρων (MOU), να ψηφιστεί από τη Βουλή. Πάντως, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα ίσως και να ξεμπλοκάρει άμεσα καθώς το υπουργείο Οικονομικών έστειλε χθες νέα επιστολή προς το ΔΝΤ, που διευκρινίζει τον τρόπο συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα.