Στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων και στον αριθμό των «120» βουλευτών έχει στρέψει την προσοχή του Μαξίμου για να μην προκληθεί κυβερνητική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει την έκβαση της αποψινής διαδικασίας στη Βουλή, όπου θα τεθούν υπό ψήφιση ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (σε ισχύ από 1-1-16) και ρυθμίσεις για την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών.

Καθόλου τυχαία το Μαξίμου διευκρίνισε ότι μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ ο Κώδικας θα ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μάλιστα εκδηλώθηκαν εντατικές προσπάθειες από το Μέγαρο Μαξίμου να πεισθούν βουλευτές που ψήφισαν «Παρών» στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων να στραφούν στο Ναι.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό να συμβεί για δυο – τρεις βουλευτές, εξέλιξη που θα απέτρεπε τον κίνδυνο να βρεθεί η συγκυβέρνηση κάτω από τον πήχη των 120 βουλευτών.

Ο γρίφος της Ζωής

Στο μεταξύ, άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει στην αποψινή συνεδρίαση η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία – όπως ανακοινώθηκε – θα έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της Προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κυρίας Κωνσταντοπούλου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επίκεντρο της συζήτησης θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η Πρόεδρος της Βουλής τόσο στον ίδιο όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τους να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την «εξόφθαλμη αντισυνταγματική διαδικασία» με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Η συζήτηση

Παραμένει άγνωστος ο χρόνος κατά τον οποίο θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά και η ώρα της ψηφοφορίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει να πάει τη συνεδρίαση «στις καθυστερήσεις».

Η σημερινή διαδικασία θα γίνει σε βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εισερχόμενος σε ευθεία ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και όσους υποστηρίζουν τις θέσεις της.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε την Τρίτη αυστηρό μήνυμα προς τους «αντάρτες» προαναγγέλλοντας «ευρείες συλλογικές διαδικασίες» τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Πρωθυπουργός είπε φανερά ενοχλημένος, αναφερόμενος στους διαφωνούντες: «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα».

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».