Ενώπιον δύο κακών επιλογών βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος όπως είπε από το βήμα της Βουλής κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών για το νομοσχέδιο με τα δεύτερα προαπαιτούμενα που αφορούν και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επιλέγει όμως το μικρότερο εισηγούμενος θετικά γιατί δεν θέλει να φυγομαχήσει.

«Αισθάνομαι ότι είμαστε σε κατάσταση ανάγκης όλοι. Και αισθάνομαι ότι είμαι και εγώ. Και ανάγκη τι σημαίνει; Έχω μπροστά μου δύο κακά. Και έχω την ανάγκη της επιλογής. Δεν έχω εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική μου λύση είναι η φυγομαχία. Δεν τη θέλω τη φυγομαχία. Έχω δύο κακά μπροστά μου και είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον ελληνικό λαό να εισηγηθώ το μικρότερο. Για μένα είναι μικρότερο κακό το να έχουμε προβληματικές ρυθμίσεις στην πολιτική δικονομία, τις οποίες πιστεύω και ο ίδιος ως κακές παρά να βρεθούν άνθρωποι με μειωμένη σύνταξη την επόμενη μέρα, με μειωμένο μισθό, ή να βρεθούν ακόμα και οι άνεργοι χωρίς ένα κράτος πρόνοιας», τόνισε.

Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «η ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία μου ή σε ο,τι εγώ θα προσπαθήσω να διδάξω σταθμίζεται με την ευθύνη μου απέναντι στον ελληνικό λαό να μην συμβάλλω εγώ σε μια εξέλιξη η οποία την άλλη μέρα θα οδηγήσει σε μια άτακτη χρεοκοπία και σε μια δυστυχία».

«Εγώ πιστεύω ότι το δίλημμα αυτό υπάρχει. Και γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πρέπει να εισηγηθώ αυτό τον Κώδικα Δικονομίας ο οποίος έχει ρυθμίσεις πολύ κακές μεταξύ άλλων, όχι μόνο αυτές», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Θέλω να πω όμως και το εξής. Νομίζω ότι έχουμε μια διέξοδο. Η διέξοδος είναι ότι η τελευταία άρνηση τουλάχιστον στην αλληλογραφία που είχαμε με τους θεσμούς, σε ορισμένα θέματα, ιδίως στο θέμα της εμμάρτυρης απόδειξης δεν επικαλείται ουσιαστικές αντιρρήσεις αλλά μόνο έλλειψη χρόνου για αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων και συζήτησή τους».

«Αυτό δίνει σε εμάς τη δυνατότητα να κρατήσουμε ανοιχτή τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχουμε και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους θεσμούς ώστε να προτείνουμε ένα σύστημα εμμάρτυρης απόδειξης στο οποίο πιστεύουμε», κατέληξε.