Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6 μ.μ. η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο εισάγεται ως κατεπείγον ενώ ο γενικός γραμματέας της κυβέρνηση, Σπύρος Σαγιάς στο εισαγωγικό του σημείωμα προς την πρόεδρο της Βουλής ζητάει η συζήτηση και η ψήφιση να έχει ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων αριθμεί 1.000 σελίδες εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αγωνιά για τις απώλειες στην ψηφοφορία ενώ στόχος παραμένει η διατήρηση τουλάχιστον 120 εδρών ώστε να κερδηθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του αιτήματος της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κατεπείγουσα διαδικασία τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν τα επίμαχα θέματα που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους αγρότες, τα οποία όπως είπε θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή την διαπραγμάτευση. Οι ίδιοι οι θεσμοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι τώρα.

«Αυτά τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν θα διαφωνήσουμε γιατί νομοθετούμε υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης. Εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα την ώρα της εθνικής ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση να μην φέρνει νομοθέτηση επί του γονάτου», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Καλούμαστε να επικυρώσουμε και όχι να νομοθετήσουμε. Είναι ντροπή και όνειδος για την ελληνική κυβέρνηση, δεν συμφωνούμε με την διαδικασία», υποστήριξε η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη.

«Δεν θα βάλουμε τη συντεχνία πάνω από την πατρίδα αλλά δεν είναι δυνατό να μην κάνουμε μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί τόσων σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την ποινική δικονομία» υπογράμμισε ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

«Να αφήσετε τις μεγαλοστομίες περί σωτηρίας της χώρας και του λαού. Αυτούς που θέλτε να σώσετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καταδικάζεται το λαό στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία με την οποία εμείς διαφωνούμε», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είναι προφανές ότι κανείς δεν αισθάνεται περήφανος, όλοι θα θέλαμε να αντισταθούμε αλλά σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση», υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και να πούμε όχι, αλλά ντρέπομαι. Έλεος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο, δεν επέδειξε όμως την απαιτούμενη ευαισθησία για τόσο σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Παρασκευόπουλος: Ενώπιον δύο κακών

Ενώπιον δυο κακών επιλογών βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης όπως είπε από το βήμα της Βουλής, επιλέγοντας -όπως τόνισε- το μικρότερο.

«Αισθάνομαι ότι είμαστε σε κατάσταση ανάγκης όλοι. Και αισθάνομαι ότι είμαι και εγώ. Και ανάγκη τι σημαίνει; Έχω μπροστά μου δυο κακά. Και έχω την ανάγκη της επιλογής. Δεν έχω εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική μου λύση είναι η φυγομαχία. Δεν τη θέλω τη φυγομαχία. Έχω δυο κακά μπροστά μου και είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον ελληνικό λαό να εισηγηθώ το μικρότερο.

» Για μένα είναι μικρότερο κακό το να έχουμε προβληματικές ρυθμίσεις στην πολιτική δικονομία, τις οποίες πιστεύω και ο ίδιος ως κακές παρά να βρεθούν άνθρωποι με μειωμένη σύνταξη την επόμενη μέρα, με μειωμένο μισθό, ή να βρεθούν ακόμα και οι άνεργοι χωρίς ένα κράτος πρόνοιας» τόνισε.

«Θέλω να πω όμως και το εξής. Νομίζω ότι έχουμε μια διέξοδο. Η διέξοδος είναι ότι η τελευταία άρνηση τουλάχιστον στην αλληλογραφία που είχαμε με τους θεσμούς, σε ορισμένα θέματα, ιδίως στο θέμα της εμμάρτυρης απόδειξης δεν επικαλείται ουσιαστικές αντιρρήσεις αλλά μόνο έλλειψη χρόνου για αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων και συζήτησή τους.

» Αυτό δίνει σε εμάς τη δυνατότητα να κρατήσουμε ανοιχτή τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχουμε και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους θεσμούς ώστε να προτείνουμε ένα σύστημα εμμάρτυρης απόδειξης στο οποίο πιστεύουμε» κατέληξε.

Τσακαλώτος: Ανακεφαλαιοποίηση έως τις αρχές του 2016

Τη σημασία που έχει η κοινοτική Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστοληπτικών ιδρυμάτων, για την προστασία των καταθετών, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η Οδηγία είναι κομμάτι της τραπεζικής ένωσης και αποτελεί κοινό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τράπεζες που έχουν προβλήματα στην ΕΕ και τόνισε ότι σταδιακά οι καταθέτες θα μπορούν να κοιτάνε το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, βάσει της Οδηγίας, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σχέδιο για την ανάκαμψη, σε περίπτωση που παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έχει, δε, όπως είπε, τρεις πυλώνες: το ταμείο εξυγίανσης, τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και τον μηχανισμό για την εγγύηση των καταθέσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, «θα υπάρχει ένα κοινό ταμείο εξυγίανσης με διαδρομή δέκα χρόνων για να φτάσει στο ποθητό σημείο. Αυτό θα επιβάλει σε όλες τις τράπεζες να δουν πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, οι αρχές εξυγίανσης θα πρέπει να επιβλέψουν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν προκύπτουν».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εξυγίανσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει διάφορα εργαλεία, όπως πακέτα δανείων, πώληση υποκαταστημάτων, ο διαχωρισμός σε καλά και κακά στοιχεία και, όπως σημείωσε, υπάρχει και το bail in με προστασία καταθέσεων ύψους 100.000 ευρώ ανά άτομο ανά τράπεζα. Όπως ανέφερε, σε αυτές τις περιπτώσεις το παθητικό θα πρέπει να μειώνεται και να εξισορροπείται με τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Οδηγία αυτή δίνει κατεύθυνση ότι η τράπεζα θα παίρνει αρχικά κεφάλαιο από τους μετόχους, στην συνέχεια από τους ομολογιούχους, και αν δεν υπάρχει ακόμα εξυγίανση, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Οι κυβερνητικοί εισηγητές υπεραμύνονται της ανάγκης άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου και κάνουν λόγο για μονόδρομο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες εφαρμογής τους, οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, επικρίνουν την κυβέρνηση αλλά ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους και καταψηφίζουν επί της αρχής και επί των άρθρων.

Θετικός, αλλά ζητώντας χρόνο για να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές, όπως ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η ψήφιση των νομοθετημάτων με τα προαπαιτούμενα, υπό την απειλή του grexit, είναι μονόδρομος για να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε μια δίκαιη κοινωνική πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος για το ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο δρόμος της υπεράσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ανήθικη και αισχρή προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υποστήριξε ότι προσπάθεια του νομοθετήματος είναι η ισορρόπηση του τραπεζικού συστήματος και η διασφάλιση των ελλήνων πολιτών από τους πλειστηριασμούς και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την καταστροφική όπως είπε, πολιτική τους. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς έχουμε ξεπεράσει τις βασικές συνειδησιακές μας αρχές για να σώσουμε την Ελλάδα που εσείς έχετε καταστρέψει. Δεν θα σας επιτρέψουμε να γυρίσετε πίσω» τόνισε ο κ. Φάμελος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν διαφωνεί ή συμφωνεί με το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε, αυτό που κάνει αγγίζει τα όρια συνταγματικής εκτροπής: «Αποτελεί έσχατο σημείο να εισηγείστε ένα νομοσχέδιο υπό το κράτος της επιβολής και της καθ’ υπαγόρευση, όπως ισχυρίζεστε, για το οποίο επίσης λέτε ότι διαφωνείτε. Οφείλετε να διασφαλίσετε την ελεύθερη βούληση και συνείδηση της νομοθετικής εξουσίας. Διαφορετικά εμείς εδώ στη Βουλή καταργούμαστε», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα έδωσε έμφαση στις διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας επικεντρώνοντας σε αυτές που αφορούν τους πλειστηριασμούς επικαλούμενος και το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των δικηγόρων που σε ποσοστό 93% τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου

Ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά όπως είπε, ενώθηκαν σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό που έφθασε στο 93% οι δικηγόροι εκφράζοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που αφήνει εντελώς απροστάτευτους τους έλληνες απέναντι στους πλειστηριασμούς προς όφελος των τραπεζών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουος μίλησε για κοκορομαχία και υποκρισία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευσης. «Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είστε πιστοί στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου αλλά προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από δικαιολογίες ότι δήθεν θέλετε να σώσετε την πατρίδα. Τα ίδια λέγανε και οι άλλοι όταν φέρνανε τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα» σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα, γιατί ερχόμαστε να αντιπαλέψουμε τη συνείδηση μας» επισήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης που υπεραμύνθηκε μεν του νομοσχεδίου, ωστόσο αναγνώρισε και τις δυσκολίες των μέτρων και τον αγώνα για αλλαγές που πρέπει να γίνει, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για υποκρισία καθώς, όπως είπε, ενώ φέρνει μια συμφωνία για την οποία δηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος και δεν την πιστεύει, την ίδια ώρα καλεί την αντιπολίτευση να τη στηρίξει.

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Λοβέρδου ότι «μόνο νομικά κατοχυρώνονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχει πρακτικό ζήτημα που σχετίζεται με την κεφαλαιακή επάρκεια των καταθέσεων».

«Κάποιοι λέγανε προεκλογικά και μετεκλογικά ότι θα φύγουμε από το ευρώ και βοήθησαν στο bank run. Μην μας ζητάτε λοιπόν το λόγο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.