ΣΕ παράλληλους, αγεφύρωτους και αντίθετης κατεύθυνσης δρόμους βαδίζουν πλέον ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής. Στον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ιδέα της κατάθεσης πρότασης μομφής. Και αυτό γιατί –εκτός απρόοπτου –φέρονται αποφασισμένοι να μην της προσφέρουν το δώρο να περιφέρεται ως άλλη Ιφιγένεια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ώρα τουλάχιστον, δεν τοποθετείται επίσημα στο κάδρο των εχθρών του Αλέξη Τσίπρα –όπως για παράδειγμα γίνεται για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάνη Βαρουφάκη και φάνηκε από τη διαρροή όσων είπε ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. Δεν ισχύει το ίδιο όμως αντιστρόφως. Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν κρύβεται και κρατά απροκάλυπτα επιθετική στάση. Γεγονός που φάνηκε κατά τη χθεσινή τοποθέτησή της στη 10η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού. Η Κωνσταντοπούλου δεν έχασε την ευκαιρία. Με εκκωφαντικό τρόπο κατήγγειλε «πραξικοπήματα» επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας της». Με αυτό τον τρόπο προδιέγραψε, ουσιαστικά, και τη στάση που θα κρατήσει στη σημερινή ψηφοφορία.

ΤΙ ΕΙΠΕ. Οπως υποστήριξε, το Κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, 13ης Ιουλίου 2015, να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της Συνόδου ηγετών της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης. «Από τις 13 Ιουνίου αμφισβητείται η δημοκρατία στη χώρα μας, το αυτεξούσιο της Βουλής, η ελευθερία συνείδησης και έκφρασης των βουλευτών, η δυνατότητά τους να συζητήσουν» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα εξήγησε πως αν δεχθούμε ότι το χρέος –παρά τα πορίσματα όλων των ειδικών και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας –είναι υπαρκτό και νόμιμο, πρέπει να αποδεχθούμε ότι κάθε μωρό που γεννιέται στην Ελλάδα χρωστάει 32.500 ευρώ. «Αυτό δεν είναι δίκαιη λύση ούτε δίκαιη προοπτική. Αυτό είναι ένα πραξικόπημα που πρέπει όλους να μας θέσει προ των ευθυνών μας ώστε να μην αφήσουμε να ολοκληρωθεί, γιατί αν το αφήσουμε, θα επαναληφθεί και θα καταστεί κανόνας στην Ευρώπη και πέραν αυτής» τόνισε μεταξύ των άλλων.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών –κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης –το εισαγωγικό σημείωμα του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης προς την Πρόεδρο της Βουλής. Σε αυτό ζητούσε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί εντός της ίδιας ημέρας (δηλαδή, Τετάρτη 22 Ιουλίου). Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο Σπύρος Σαγιάς, «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Ωστόσο, αν η ψήφος της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπορεί εύκολα να προβλεφθεί, δεν ισχύει το ίδιο για τη στάση που θα κρατήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στη Βουλή εκτιμάται ότι –με τις γνωστές επιπλοκές –θα ακολουθηθεί χρονικά η ίδια διαδικασία με την ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης.