Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, ξεκινά στις 9.00 το πρωί της Τετάρτης, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς ζητά στο εισαγωγικό σημείωμά του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια να ολοκληρωθεί εντός της ίδιας ημέρας (Τετάρτη 22 Ιουλίου).

Οπως τονίζει ο κ. Σαγιάς, «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της Διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Σημειώνεται ότι κ. Κωνσταντοπούλου, δήλωσε – μιλώντας στην 10η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής – ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας της. Το κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, από τις 13 Ιουλίου 2015 να νομοθετεί καθ υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της Συνόδου ηγετών της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης», είπε καλώντας ταυτόχρονα τον απόδημο ελληνισμό να είναι σε εγρήγορση και να κινητοποιηθεί ώστε, όπως είπε, να μην αφήσει να ολοκληρωθεί το πραξικόπημα.

Απευθυνόμενη στους έλληνες της διασποράς η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι «από τις 13 Ιουλίου αμφισβητείται η δημοκρατία στη χώρα μας, το αυτεξούσιο της Βουλής, η ελευθερία συνείδησης και έκφρασης των βουλευτών, η δυνατότητα τους να συζητήσουν. Έχουν τεθεί ασφυκτικές προθεσμίες 15 Ιουλίου και 22 Ιουλίου στις οποίες καλείται η Βουλή νομοθετήσει, στην πραγματικότητα να νομοθετήσει χωρίς οι βουλευτές να μπορούν ούτε να συζητήσουν ούτε να μελετήσουν τα νομοσχέδια που καλούνται να ψηφίσουν ούτε να ανταλλάξουν απόψεις», υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας τα δύο νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων κατατέθηκε στη Βουλή τα ξημερώματα της Τρίτης. Περιλαμβάνει διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και διατάξεις για τις τράπεζες.

Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στο ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών.

Το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συντάχθηκε έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και ο δικηγορικός κόσμος απερίφραστα το έχει καταδικάσει με δημοψήφισμά του.

Επίσης, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία BRRD, με την οποία απλώνεται δίχτυ προστασίας στα πρώτα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς».

Σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν τα εξής:

• Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

• Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

• Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο

• Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει εκδώσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία, καταλήγουν οι κύκλοι του Μαξίμουθ, γνωστοποιώντας ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Τετάρτη με το προεδρείο της ΕΕΤ.