Εβδομάδα φωτιά είναι αυτή που ξεκινάει για την κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης των νέων προαπαιτούμενων μέτρων την Τετάρτη.

Μετά τον «ανασχηματισμό ανάγκης» της περασμένης Παρασκευής, με τον οποίο οδηγήθηκαν στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με νέο πονοκέφαλο. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο προαπαιτούμενων μέτρων το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή την Τετάρτη 22 Ιουλίου.

Ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει το δεύτερο κρίσιμο τέστ τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι η φορολογία των αγροτών – αναμένεται κατάργηση φοροαπαλλαγών – αλλά και το ασφαλιστικό. Με τις διατάξεις που αναμένεται να ψηφιστούν θα παύσει η πρόωρη συνταξιοδότηση. Ακόμη, περιλαμβάνεται και η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου σχετικά με την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία, στο πρώτο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων μέτρων, τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Παν.Λαφαζάνης, Δημ.Στρατούλης και Κ.Ήσυχος) διαφοροποιήθηκαν καταψηφίζοντας τα μέτρα. Συνολικά τριάντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι και άλλοι έξι επέλεξαν να δηλώσουν «παρών». Ανάμεσα σ’ εκείνους που ψήφισαν όχι περιλαμβάνονται πολύ ηχηρά ονόματα όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης καθώς και η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.