Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας. Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κρισιμότητα της κατάστασης επισήμαναν τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για «τους συνωμότες της δραχμής». Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει πρώτος απόψε και να τον ακολουθήσει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 9.05 το βράδυ με προεδρεύουσα την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με την έναρξη της συζήτησης και παρά την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων για ολοκλήρωση της διαδικασίας τα μεσάνυχτα, η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέφερε πρόταση να διαρκέσει δέκα ώρες η συνεδρίαση, η οποία όμως απερρίφθη από την Ολομέλεια, αφού υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόνο η Πρόεδρος της Βουλής, ο κ.Λαφαζάνης και ένας ακόμη βουλευτής.

Στις 9.35 άρχισε τελικώς η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με προεδρεύοντα τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Στη συνέχεια άρχισαν να παίρνουν το λόγο επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων ή εισηγητές των κομμάτων, ενώ προηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Κάλεσμα να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως προς τους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές.

«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε» σημείωσε, αναφέροντας πως το πρωΐ της περασμένης Δευτέρας στις 9.30 ήταν η πιο δύσκολη ώρα της ζωής του που θα τον βαραίνει πάντα.

«Δεν ξέρουμε αν κάναμε σωστά. Αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμία επιλογή» τόνισε. «Δεν λέμε ότι αυτή είναι μία καλή συμφωνία» πρόσθεσε, αλλά είπε πως ήταν ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα.

«Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη» ανέφερε. «Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ακολούθως ο εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

Ο Δημήτρης Βίτσας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στα βασικά σημεία της ομιλίας του, σημείωσε: Πρόκειται για μια συμφωνία δύσκολη, γνωρίζουμε τη συγκυρία, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς μέσα στα οποία έγινε. Υπάρχουν σκληρά μέτρα, μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν υφεσιακά. Δεν απολογούμαστε επειδή σε έναν πόλεμο κάνουμε υποχωρήσεις και ελιγμούς. Θέλω να σημειώσω την προσπάθεια εντός κι εκτός η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να είναι μια παρένθεση. Δεν έχει σταματήσει και δεν θα σταματήσει. Χαρακτηριστική η πολεμική στην ιδέα του δημοψηφίσματος. Τα ακούσαμε αυτά στις δηλώσεις αξιωματούχων που έσπρωχναν και προς χρεοκοπία της χώρα. Αυτό γίνεται και από το οικονομικό και μιντιακό σύστημα εντός Ελλάδας. Σήμερα κάνουν τους ενοχλημένους και αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση της Αριστεράς να υπογράφει τέτοια συμφωνία, με στόχο την ίδια την κυβέρνηση. Η Αριστερά δεν μπορεί να γυρνά την πλάτη στη δύναμη που της δίνει η κοινωνία. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ούτε παρένθεση, ούτε παραξενιά της περιόδου. Είναι το νέο μονοπάτι της Ιστορίας.

Για τη συμφωνία: Το 2010 υπήρχαν πολλαπλές επιλογές. Επιλέχθηκε τότε ο δρόμος της αυστηρής λιτότητας και η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για να σωθούν οι τράπεζες από τα τοξικά ομόλογα. Ούτε το 2012 ήταν το ίδιο. Αυτή η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι προϊόν των προηγούμενων μνημονίων και της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Είχε διαμορφωθεί σύστημα. Συνειδητά επιλέχθηκε ο δρόμος της πανευρωπαϊκής λιτότητας. Η Ελλάδα επιλέχθηκε να είναι πάντοτε χρεωμένη και πειραματόζωο.

Η δύσκολη απόφαση με την οποία συμβιβαστήκαμε είναι το πρώτο βήμα που αποτρέπει κατάρρευση των τραπεζών και εξαέρωση των καταθέσεων. Χρειάζεται και παραμένει η μάχη ώστε το αποτέλεσμα να πηγαίνει προς κοινωνικό όφελος. Σήμερα έχουμε νέες προϋποθέσεις: Κινητοποιήθηκε υπέρ μας η παγκόσμια κοινή γνώμη. Δημιουργήσαμε έστω και πρόσκαιρες νέες συμμαχίες. Βάλαμε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους και πετύχαμε την αναγνώριση της πανευρωπαϊκής διάστασής του. Ενεργοποιούμε την οδηγία που διασφαλίζει τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ από το ευρωσύστημα. Κερδίζουμε χώρο και χρόνο.

Χρειαζόμαστε σαν χώρα πολλή δουλειά. Χρειαζόμαστε να βάλουμε μπροστά διαδικασία τριών ανασυγκροτήσεων: του δημοσίου τομέα, του ιδιωτικού τομέα με διαμόρφωση πλαισίου, και νέα συγκρότηση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Και όλα σε συνθήκες ανασυγκρότησης της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Όταν είσαι ζωντανός και σε δράση επιτρέπεται και να υποχωρήσεις, μερικές φορές και να πέσεις, αλλά να σηκωθείς.

«Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης φτάσαμε στο Μνημονιο 3. Για όλους έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της αλήθειας» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βασικά σημεία της ομιλίας του:

«Μέχρι στιγμής κ. Τσίπρα δεν εμφανιστήκατε. Ελπίζω να με ακούτε από κάπου.

»Όλα όσα μας είπαμε για τα μνημόνια που θα σκίζατε δυστυχώς; ήταν ψέμματα.

Δεν προκαλούν γέλιο τώρα.

»Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο Τσίπρα. Το παραμύθι δεν πείθει πλέον κανένα. Η ΕΕ δεν αλλάζει με δημοψηφίσματα.

»Καταιγίδα αντιλαικών μέτρων προωθεί ο Ολάντ.

»Η λυκοσυμμαχία στην οποία υποκλίνεστε δεν υπήρξε ποτέ υπέρ της ειρήνης.

»Αισθάνεστε περήφανοι για τη νέα μείωση των μισθωτών; Για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;. Αισθάνεστε περήφανος για την ισοπέδωση της κυριακάτικής αργίας;.

»Πείτε καθαρά στον λαό σε ποια χέρια θα βρεθούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

»Ποιες πραγματικές εγγυήσεις μπορείτε να δώσετε για τις καταθέσεις

»Ο νέος μύθος με τον οποίο συνδέεται το περίφημο μνημόνιο είναι η δίκαη κατανομή των βαρών.

»Συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές. Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να πληρώνουν ως φόρο τα ναύλα λίγων ημερών.

»Η προοπτική επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη είναι και πάλι ψέμα.

»Τα στηρίγματα σας κε Τσίπρα είναι η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

»Ολοι προβάλλουν το φόβητρο της χρεωκοπίας για να δεχτεί ο λαός μία συμφωνία εύθραυστη – Διαφωνία για τη συμφωνία γέφυρα.

»Εναλλακτική λύση δεν αποτελεί η καπιταλιστική λύση της δραχμής που προτείνουν o Σόιμπλε, η Λεπέν, ο Σόρος.

»Εχει μεγάλες ευθύνες η πλευρά Λαφαζάνη / Λαπαβίτσα γιατί στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προτείνουν να συνεχίσουν ως δεκανίκια

»Υπάρχει ο δρόμος να συναφθούν διεθνείς συμφωνίες στους τομείς φαρμάκων, ενέργειας, τροφίμων»

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Αυτή την ώρα που ολόκληρος ο ελληνικός λαός μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να είναι εδώ παρών και να τοποθετηθεί.

Είναι θεσμικό ατόπημα σε αυτό το μείζον ζήτημα για το μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε και έβαλε την υπογραφή του να μην ενημερώσει.

Αποτρέψαμε το grexit την ύστατη στιγμή. Αποτρέψαμε την άτακτη χρεοκοπία και την καταστροφή της χώρας. Η συμφωνία είναι αναγκαία για την πολιτική σταθερότητα και τη γεωπολιτική στρατηγική.

Πρέπει να αναγνωρίσετε την καθοριστική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων και των βουλευτών. Των 251 βουλευτών που έδωσαν στον πρωθυπουργό εξουσιοδότηση.

Πρέπει να αναγνωρίσετε την αμέριστη υποστήριξη των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων. Αυτοί ακύρωσαν τα σχέδια των ακραίων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός κατάλαβε πολύ αργά ότι οι καταστροφικοί, δραχμολάγνοι υπουργοί του πήγαιναν χέρι- χέρι με Σόιμπλε με στόχο να διώξουν τη χώρα από την Ευρώπη.

Πρέπει τώρα να δώσει τέλος στο κυνήγι μαγισσών. Να σταματήσουν οι άσκοπες θεωρίες περί τροικας εσωτερικού και πραξικοπήματος. Προσβάλλει όσους μας στήριξαν.

Δεν καταλαβαίνουν ότι η συμφωνία φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Τι σημαίνει ότι υπέγραψε το εναντίον του πραξικόπημα;

Ας πάμε, όμως, στα δύσκολα. Δεν είναι για μας δικαίωση ότι υπογράφουμε το τρίτο μνημόνιο.Παραλάβατε μία οικονομία που είχε αρχίσει να αναπτύσσετε. Δεν μίλησα ποτέ για success story.

Οι τράπεζες, όμως, είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί, ο προϋπολογισμός ήταν ισοσκελισμένος και η Ελλάδα είχε να λαμβάνει χρήματα από το τελευταίο πρόγραμμα.

Τώρα στο πρώτο στάδιο έχουμε επιστροφή στους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο δεύτερο στάδιο μετά δημοψήφισμα που φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας ήθελε τελικά το ναι, έχουμε ραγδαία επιδείνωση, αποδυνάμωση τραπεζικού συστήματος.

Υπήρχαν 25 δις για τις τράπεζες. Πιθανότατα να μην χρειάζονταν καθόλου χρήματα. Χάσατε και το μαξιλαράκι των 11 δις. Δεσμευτήκατε ότι θα κουρέψετε το χρέος. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεσμευτήκατε σε μία συζήτηση μετά το πρώτο πακέτο.

Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις, να σταματήσουν τα ψέματα. Δεν διαπραγματευτήκαμε και δεν υπογράψαμε εμείς τους επαχθείς αυτούς όρους.

Εσείς το κάνατε. Η συμφωνία όμως πρέπει να ολοκληρωθεί ως βάση για το μέλλον της Ελλάδας. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν αρκούν τα προαπαιτούμενα.

Τέρμα στα λόγια, τώρα χρειάζονται μετρήσιμοι στόχοι, αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απτά αποτελέσματα.

Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι για τις ενέργειες των υπουργών σας και όλων εσάς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Θα μας βρείτε απέναντι σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Δεν πείσατε κ. πρωθυπουργέ τους υπουργούς και τους βουλευτές σας ότι αν σήμερα δεν κυρωθεί αυτή τη συμφωνία, οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να περάσουν ούτε τρεις μέρες με τα χρήματα που θα τους δώσετε.

Εσείς έχετε την ευθύνη. Αναλάβετε την επιτέλους. Οι εκλογές είναι καταστροφή για τη χώρα. Καταστροφικά είναι και τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Απόψε ψηφίσουμε για το μέλλον της χώρας. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία και την ευθύνη από εδώ και πέρα. Οφείλετε να πάρετε αποφάσεις. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι συμφωνημένα με εθνική ομοψυχία.

Χρήστος Σταϊκούρας, εισηγητής ΝΔ: Η ΝΔ στηρίζει τη συμφωνία, συνέβαλε και συμβάλει καθοριστικά με τη στάση της για την ολοκλήρωσή της, αλλά λευκή επιταγή δεν δίνει. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση -και είναι ευθύνη της- είναι εξαιρετικά σκληρό και βαρύ. Η πραγματικότητα απέρριψε τις υποθέσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αγνόησε και αδιαφόρησε για τους κανόνες της διαπραγμάτευσης. Παρασύρθηκε από δογματισμούς, συζητούσε ακατάπαυστα μέσω των ΜΜΕ δημιουργώντας περιβάλλον δημιουργικής ασάφειας. Εδωσε σημασία στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.

Η Κυβέρνηση συγκρότησε οικονομικό επιτελείο χωρίς συνοχή και στρατηγική. Εκανε δημοψήφισμα, που είναι λανθασμένη επιλογή. Απαξιώθηκε η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Αποτέλεσμα όλων αυτών των πράξεων και παραλείψεων ήταν η κατάσταση να επιβαρύνεται. Η χώρα επιστρέφει στη βαθιά ύφεση. Η χώρα και οι πολίτες της πληρώνουν το κόστος διάσωσης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Σε συνθήκες ασφυξίας, με κλειστές τράπεζες.

Η Κυβέρνηση κατέληξε στο επώδυνο αποτέλεσμα που σήμερα παρουσιάζεται. Πιο επώδυνο από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από μήνες. Εστω και τώρα, η χώρα πήρε μια ανάσα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα η συμφωνία. Κυβερνητικές παλινωδίες και υποχωρήσεις δεν συγχωρούνται.

Η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που επιβάλλει συγκλίσεις και σταθερότητα. Οφείλουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.

«Η επιλογή που έχουμε να κάνουμε σήμερα είναι ή να δούμε το δάσος ή να ψάξουμε για ένα δέντρο» ανέφερε

ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Ουδείς σε αυτή την αίθουσα θεωρώ ότι είναι ευχαριστημένος από τη συμφωνία.

»Αυτή τη συμφωνία εκφράζει απλά μια ήττα. Εάν δεν δούμε το δάσος μπορούμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη καταστροφή..

»Δεν θα βγαίναμε μόνο από το ευρώ αλλά θα είχαμε επιπλοκές τις οποίες ακόμα δεν είχαμε σκεφτεί.

»Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει από σημεία καταστροφής από το δικό μας.

»Μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την συμφωνία. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

»Να σκεφτούμε μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουμε περισσότερο έσοδα στο κράτος,

»Εάν αναπτύξουμε δυνάμεις τις οποίες έχουμε και κάνουμε πράγματα τα οποία δεν έγιναν στο παρελθόν και τα οποία έχουν γίνει κατανοητά τότε μπορούμε να κερδίσουμε και μια αξιοπιστία την οποία έχουμε χάσει» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός. .

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού

Έπρεπε σήμερα να είναι όλοι εδώ, να είχαμε ξεπεράσει τα εμπόδια που έστησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και να κάνουμε μία ειλικρινή κουβέντα. Θα ήταν μία πράξη αυτογνωσίας.

Έπρεπε να είχαμε το χρόνο αλλά κυρίως το θάρρος γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Έχει αξία να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής και για τους πραξικοπηματίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Διεκδίκησαν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας. Της πήραν κάποιοι. Σήμερα καταψηφίζουν την πρόταση του Τσίπρα, αλλά κρατάνε τις καρέκλες και τα προνόμια.

Η ανηθικότητα ως πολιτική και πρέπει ο πρωθυπουργός να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση. Δεν νοείτε να κρατάτε κ. Τσίπρα τους ανθρώπους αυτούς.

Οι ιερείς του λαϊκισμού. Κάποιοι ποντικοί που πηδάνε από εξουσία σε εξουσία. Η μεγάλη μάχη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Παλεύουμε να νικήσουμε τα παράσιτα, τους υποκριτές και τους λαϊκιστές.

Σέβομαι την αντίδραση του ΚΚΕ. Έχει ένα άλλο μοντέλο αλλά είναι ξεκάθαροι. Όπως και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που λένε θα φύγουμε και θα παραιτηθούμε.

Δεν σέβομαι όμως αυτούς που απολαμβάνουν όλα τα καλά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μετρούσαν τα χρήματα τους και στα διαλείμματα μας κάνουν μαθήματα.

Να επιβάλλουμε παντού την αξιοκρατία, να κόψουμε τα πλοκάμια της διαπλοκής. Να αξιοποιήσουμε τις περιουσίες των νέων αγροτών, των νέων ακτημόνων. Να ανοίξουμε τις πόρτες στους νέους και τις νέες και να τις κλείσουμε στους γραφειοκράτες και τις συντεχνίες.

Δεν έχουμε πια επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Αλλά για να αλλάξουμε τον κόσμο κ. Τσίπρα πρέπει πρώτα να τον πιστέψουμε και πρώτα να αλλάξουμε εμείς.

Τα γκισέ των τραπεζών πρέπει να ανοίξουν σύντομα. Δεν θέλουμε υποσχετικές που λέει ο κ. Σόιμπλε. Και τώρα θα φανεί και από αυτή την ψηφοφορία ποιος πραγματικά σκέφτεται τους άνεργους, τους νέους.

Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια αυτό που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας στην Ευρώπη. Είχαμε τη δυνατότητα μίας καλύτερης συμφωνίας, αλλά τη χάσαμε

Ήμασταν υπό την επήρεια της μέθης ότι δεν μπορεί η Ευρώπη θα υποχωρήσει στην ομορφιά μας. Ο πρωθυπουργός καθυστερούσε αυτή τη συμφωνία γιατί φοβόταν το κόμμα του. Το Ποτάμι γνώριζε το παιχνίδι των συνωμοτών της δραχμής. Και το αποκαλύψαμε.

Λέγανε τα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή, πάμε στη δραχμή. Λέγαμε τα μέτρα περνούν από τη Βουλή. Τολμήστε το. Το Ποτάμι θα έχει από τη Δευτέρα προτάσεις για βελτίωση της συμφωνίας. Εμείς όμως δεν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση.

Να ενισχύσουμε ότι χρειάζεται η Ευρώπη. Να αλλάξουμε την Ευρώπη. Περισσότερα στους περισσότερους λέει το Ποτάμι.

«Η ελληνική μεσαία τάξη πληρώνει ακριβά το κόστος της ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης .

«Οταν συγκρούεται ο φαντασιακός σας κόσμος με την πραγματικότητα τότε επαληθεύτεται η πραγματικότητα.

»Ο λογαριασμός του μνημονίου της αριστεράς αυξήθηκε κατά 25 δις. ευρώ. Πρέπει να προστεθεί στο κόστος και η επβίωση των τραπεζών.

»Η αυταπάτη για την οποία μας μίλησε ο Πρωθυπουργός στοίχισε στη χώρα.

»Ο κινδυνος του Grexit δεν έχει ακόμα περάσει. Η χώρα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα. Να αποκατασταθεί επιτέλους η οικονομική κανονικότητα. Να μην ξαναβιώσουμςε τον μύθο του Σισυφου. Ως Σίσυφος πρέπει η κοινωνία να σπρώξει το μνημονιο.

»Εξαιρετικά επώδυνη η συμφωνία. Μια σειρά από υφεσιακά μέτρα. Η αυξηση φόρων δεν είναι η μόνη επιλογή. Θα μπορούσατε να επιλέξετε.

»Εξοικονομήσετε φόρους. Γιατί πρέπει να επιδοτούμε το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ με εκατομμύρια. Ας αναζητήσουμε κοινωνικά δίκαιος τρόπος επιμερισμού του κόστους του προγράμματος.

» Πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλιώς τα υφεσιακά μέτρα θα μας βυθίσουν

»Πιστεύουμε στην αποκομματικοποίηση του Κράτους. Έκανα προσωπικό αγώνα για να συγκρουστώ με ρουσφέτια ακόμη κ του δικού μου κόμματος.

:»Για να πετύχει το πρόγραμμα δεν αρκεί να εφαρμόζουμε επιλεκτικά κάποια μέτρα

»Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα – Του θυμίζω την «εμπιστοσύνη» και την «ιδιοκτησία» στο κείμενο της ΕΕ

»Οι βουλετές της ΝΔ θα ψηφίσουμε μέτρα από πατριωτική συνείδηση και όχι λόγω κομματικής πειθαρχίας και σήμερα και στις 23»

Ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι είναι στιγμές ευθύνης, δεν είναι στιγμές στείρας αντιπαράθεσης. Είναι η στιγμή που πρέπει να τοποθετηθούμε ευθέως απέναντι στο δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Δίλημμα που δεν προέκυψε μονομερώς από τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αποτελεί κατάληξη μίας διαδικασίας όπου συγκρούστηκαν πολλά συμφέροντα. Η κυβέρνηση δοκίμασε και δοκιμάστηκε η ίδια πάνω στην αναζήτηση λύσεων σε ένα θέμα που υπήρχε και δεν δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες.

Παρέλαβε το ημιτελές πρόγραμμα, που είχε παγώσει η διαδικασία αξιολόγησης και μπροστά της είχε ένα μη βιώσιμο σύστημα οικονομικής επιβίωσης της χώρας για το 2015- 18. Προέβλεπε πλεονάσματα και ιδιωτικοποιήσεις που από κοινού θα δημιουργούσαν ένα πρόβλημα ύψους 47 δις. Ένα χρέος δηλαδή εξόφθαλμα μη βιώσιμο.

Τρία θέματα έθεσε η κυβέρνηση. Πρώτον την αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή την αντικατάσταση- αποπληρωμή του βραχυχρόνιου χρέους με μακροχρόνιο. Αυτό θα καθιστούσε το άμεσο πρόβλημα, βιώσιμο. Η παρούσα συμφωνία το πέτυχε.

Δεύτερον, μείωση εξωπραγματικών πλεονασμάτων. Και αυτό επιτεύχθηκε και απαιτούνται προσαρμογές πολύ ηπιότερες.

Τρίτον, σε εκκρεμότητα υπήρχε ένας τραπεζικός τομέας επισφαλής και με αρκετά προβλήματα – κόκκινα δάνεια και πολλά άλλα. Η παρούσα συμφωνία έχει ένα πλαίσιο σοβαρής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα. Εν κατακλείδι η παρούσα συμφωνία διασφαλίζει την πλήρη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για όλο το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Συνεπώς η ιδέα ότι οι τρεις αυτές δεν λειτούργησαν, λειτούργησαν και η συμφωνία στο σύνολο των άλλων πραγμάτων είναι μία αρνητική συμφωνία. Ευθέως και χωρίς καμία περιστροφή. Τα μέτρα αυτά δεν θα δημιουργήσουν κάποιο αναπτυξιακό δεδομένο.

Είναι ένα πρόγραμμα δύσκολο, το οποίο όμως έχει θετικά στοιχεία. Το καθιστά βιώσιμο μέσα στο μακροπρόθεσμο πλαίσιο που θα κινηθεί. Η φυγή από την πραγματικότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η κυβέρνηση υπέγραψε μία συμφωνία που δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Χάρης Θεοχάρης, ειδικός αγορητής Το Ποτάμι

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο τέρμα μιας πολιτικά αδιέξοδης πορείας. Με το δημοψήφισμα, με τη Σύνοδο Κορυφής έφθασε στο τέλος. Ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε ένα «πραξικόπημα». Ετέθη σχεδόν αποσυνάγωγος. Εμεινε άυπνος προσπαθώντας να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα. Το πέτυχε; Δεδομένων των λαθών του, ναι, πέτυχε το καλύτερο. Τι να σώσουν οι 6 μέρες του κ.Τσακαλώτου, στους 6 μήνες του κ.Βαρουφάκη; Γύρισε και βρήκε τους πραξικοπηματίες εσωτερικού. Όπως όλοι οι πραξικοπηματίες είναι ανδείκελα. Λένε όχι στη συμφωνία, αλλά ναι στην κυβέρνηση. Αν τολμήσουν ας ρίξουν τον κ.Τσίπρα. Αν τολμάνε να κάτσουν στις ουρές έξω, όχι στα ΑΤΜ της Βουλής. Αν τολμάνε, ας παραιτηθούν μαζί με το όχι τους. Λένε όχι στο συνταξιούχο, λένε όχι στον άνεργο, λένε όχι στον μικροεπιχειρηματία, λένε όχι στο παιδί να προκόψει στον τόπο του. Λένε ναι στα προνόμια, στις παιδικές τους ψευδαισθήσεις. Εχουν χρέος στη χώρα και αρνούνται να το πληρώσουν. Να δουν όμως και το όχι του λαού, και να πάνε εκεί που τους αξίζει: Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

«Είναι μια δύσκολη βραδιά» ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.. «Η πατρίδα βγήκε μπροστά για να υπερασπιτεί δικαιώματα. Για πρώτη φορά η χώρα έκανε διαπραγματευση.

»Αυτή η Ευρώπη θα διαλυθεί αν δεν θεμελιωθεί πάνω στις αξίες της δημοκρατίας

»Στείλαμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει – Το πήραν παντού εκτός από εδώ μέσα. Κατορθώσαμε να θέσουμε ζητήματα που αφορούν όλη την Ευρώπη – Μόλις χθες υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ που λέει ότι το χρέος θα πάει στο 200%

»Το πραξικόπημα στις Βρυξέλλες είχε στόχο να τιμωρήσει την Ελλάδα ρίχνοντας την κυβέρνηση – Διακυβεύονται τα συμφέροντα των λαών. Είναι σαφές ότι πολλοί από μας, όλοι μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ηθική του φρονήματος και την ηθική της ευθύνης.

»O ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτότυπο πείραμα απέναντι στην ακροδεξιά που καιροφυλακτεί.

Η ηθική της ευθύνης απέναντι στους φτωχούς, τους ανέργους, τους νέους είναι να μην ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα των Βρυξελλών

»Χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον των φτωχών, των απόκληρων θα είναι σκληρό, πιο σκληρό από ό,τι προβλέπει το μνημόνιο»

Δημήτρης Καμμένος- ειδικός αγορητής ΑΝΕΛ:

Οι ΑΝΕΛ δεν κάνουμε αντιπολίτευση γαλαρίας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν εκβιάσαμε, στηρίξαμε έναν πρωθυπουργό, συστρατευθήκαμε να σώσουμε την πατρίδα. Να αλλάξουμε στρατηγική.

«Εάν πέσει αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος

«Ο Σόιμπλε θέλει να κλείσουν οι τράπεζες, να κατασχεθούν οι μκαταθέσεις των πολιτών για να φανεί ότι ελεγχουν τη κατάσταση.

Καλώ τους συναδέλφους βουλευτές να αντιληφθούν ότι βρισκόμαστε κάτω από έναν τεράστιο εκβιασμό».

«Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι δεν δραπετεύει από τις ευθύνες του – Γιατί σήμερα επέλεξε να μην απευθυνθεί στη Βουλή» ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου

«Γιατί δεν είπε αν τιμάει και αν πιστεύει την υπογραφή του – Γιατί δεν ενημέρωσε αν έπεσε θύμα πραξικοπήματος.

Εμείς βρεθήκαμε δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση όπως οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και ο Hollande που κάποτε λέγατε Ολαντρέου»

Η Διάσκεψη των Προέδρων

Νωρίτερα την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Ζερδελής, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και μέλος της διάσκεψης των Προέδρων, πρότεινε να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο την Πέμπτη στις 8 το πρωί. Την πρόταση έθεσε σε ψηφοφορία η Πρόεδρος της Βουλής, αλλά δεν έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπέρ της πρότασης Ζερδελή τάχθηκε και η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συνολικά επτά μέλη ψήφισαν να μην τεθεί χρονικό όριο ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Ολομέλειας (να διαρκέσει «όσο πάει»).

Δέκα μέλη ψήφισαν η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, πρόταση που τελικώς έγινε αποδεκτή.

«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τρόπους που στο παρελθόν κατήγγειλε, νομοσχέδια που αφορούν το μέλλον των πολιτών. Στο τέλος θα καταλήξουμε στη Βουλή να μιλάνε μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί» είπε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.