Δεκτό επί της αρχής, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του έγινε από τις τέσσερις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές – και με ευρεία πλειοψηφία – το νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Όχι» ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο ειδικός αγορητής του, Χάρης Θεοχάρης, συνόδευσε τη θετική δήλωση του κόμματός του επί του νομοσχεδίου με κριτική στην κυβέρνηση «γιατί φτάσαμε να ζητάμε επίδομα αναπηρίας, αφού πρώτα αυτοπυροβοληθήκαμε με καραμπίνα» ενώ έκανε λόγο για το τέλος της υποκρισίας και των ψευδαισθήσεων.

Από τη Χρυσγή Αυγή, ο Ηλίας Παναγιώταρος απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Λέγατε ψέματα στον λαό και φέρατε το επαχθέστερο όλων των μνημονίων».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε ότι πρόκειται για μνημόνιο, αυτήν τη φορά με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, που φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, όπως εκτίμησε, δεν θα είναι τα τελευταία.

Ο Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) ανέφερε πως το διακύβευμα της σημερινής ημέρας είναι ότι θα πρέπει το grexit να είναι ότι οι Έλληνες φεύγουν από την Ελλάδα.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε πως ο μόνος λόγος που το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τη συμφωνία και μόνο είναι «για να δούμε αν αχνοφέγγει ένα φως για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτοςενσωμάτωσε, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τις επείγουσες ρυθμίσεις για την διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης το άρθρο 1 το οποίο αφορά την κύρωση της ανακοίνωσης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ευρωζώνης (Eurosummit).

Ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε για την αλλαγή αυτή, το άρθρο 112 η Βουλή μπορεί να κυρώσει μόνο διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες.

«Αυτό σημαίνει ότι όποιος ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο συμφωνεί και με την αιτιολογική έκθεση, άρα συμφωνεί και με την συμφωνία που είχαμε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες», κατέστησε σαφές ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος προέβη ταυτοχρόνως και σε νομοθετικές βελτιώσεις.

Το αίτημα αυτό, είχε διατυπώσει προηγουμένως ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει αργότερα το βράδυ και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 10 ώρες.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, κατά τη ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί αργά απόψε.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Είναι ενδεικτικό ότι στο έγγραφό της που απέστειλε προς τους προέδρους των σχετικών επιτροπών η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παραπέμποντάς τους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τους ενημερώνει ότι «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τις Επιτροπές η πρόταση της Κυβέρνησης για το χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, όπως εκτίθεται στο συνοδευτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέως της Κυβέρνησης κ. Σπυρίδωνος Σαγιά, ορίζεται προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών σας η 18:30 της 15ης Ιουλίου 2015».

Αυτό σημαίνει ότι δίχως την έκθεση που πρέπει να συντάξουν οι επιτροπές αλλά και δίχως την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, δεν μπορεί να εκδοθεί ημερήσια διάταξη για παραπομπή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν και αυτή την φορά καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το βράδυ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισής του και ως εκ τούτου η διαδικασία αναμένεται να είναι συμπιεσμένη, όπως έγινε στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό για την διαπραγμάτευση.