Την κατάσχεση των 20 δισ. ευρώ που, όπως ισχυρίζονται, υπάρχουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και τη χρησιμοποίησή τους για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα προτείνουν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ως εναλλακτική λύση στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Η θέση αυτή διατυπώνεται μέσω της ιστοσελίδας Iskra, η οποία εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, από τον Ακη Μπαδογιάννη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στο επιχείρημα όσων θεωρούν ότι το να φύγει «από την Ευρωζώνη (η χώρα) αυτό θα ήταν, τάχα, καταστροφή για τον τόπο».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι το επιχείρημα αυτό, το οποίο χαρακτηρίζει «ευτελή προπαγάνδα», δεν ευσταθεί και τονίζει πως η κυβέρνηση «σύμφωνα και με τις προεκλογικές της ρητές δεσμεύσεις, θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί για μια εναλλακτική αντιμνημονιακή πορεία, την οποία στεντόρεια εξάγγελε, ακόμα και αν αυτή θα έπρεπε να φτάσει μέχρι και την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Αναφέρει, επίσης, πως παρά τις πιέσεις του «Αριστερού Ρεύματος», η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει την αντιμνημονιακή εναλλακτική λύση και υπέκυψε σε «’’θρησκευτικού’’ τύπου αγκυλώσεις και στην τρομοκρατία του κατεστημένου…»

Αφού σημειώνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα μπορούσε, ακόμα και τώρα, να ακολουθήσει πολύ διαφορετικές επιλογές, παραθέτει μια από αυτές, την οποία θεωρεί δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα, αξιοπρεπή και με προοπτική:

«Εξ άλλου είναι γνωστό στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ότι στο δίκτυο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχουν, περίπου, 20 δις ευρώ σε ρευστό για έκτατες ανάγκες.

Αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, παρά και ενάντια στη βούληση της ΕΚΤ, για να στηρίξουν οικονομικά και κοινωνικά, μια περίοδο μετάβασης, εφ’ όσον ήταν απαραίτητο, στο εθνικό νόμισμα, ως απάντηση στα τελεσίγραφα της Ε.Ε».

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνεδρίαση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε,παρουσία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη,την Τρίτη το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.