Η διατήρηση της σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης αποτέλεσε για την Aγκελα Μέρκελ καταλυτικό παράγοντα στην τελική στροφή της υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας χθες στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το ελληνικό δίλημμα, σημειώνει η Welt, έχει για τη Γερμανίδα καγκελάριο διαστάσεις πέραν των οικονομικών και των δημοσιονομικών.

Και επισημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει συχνά επισημάνει ότι η παροχή βοήθειας στις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση αφορά και τη βαρύτητα του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και αναμφισβήτητα με τη σημασία που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η έξοδος ενός μέλους από την Ευρωζώνη θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να εκληφθεί από τη διεθνή κοινότητα ως ένα μεμονωμένο γεγονός, επισημαίνει η εφημερίδα.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, εκτιμά η Welt, θα μπορούσε να καταστήσει την Αθήνα έναν δύσκολο εταίρο στο ΝΑΤΟ, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική του οργανισμού σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής.