Κατατέθηκε στη Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίσιμη συνεδρίαση δεν θα προεδρεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, στη συνοδευτική επιστολή στο νομοσχέδιο της επισημαίνει πως πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την 15η Ιουλίου 2015.

Το νομοσχέδιο εισάγεται σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης – Δικαιοσύνης – Δημόσιας Τάξης και Παραγωγής και Εμπορίου) στις 10 το πρωί της Τετάρτης και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι ώστε σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα μέχρι τις 2 να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια και να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, η συζήτηση και ψήφιση του δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες.

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Η χειρόγραφη σημείωση της Προέδρου της Βουλής για την παραλαβή του νομοσχεδίου, στην οποία, προφανώς εκ παραδρομής, αναγράφει ως ημερομηνία την 15η Ιουλίου (αντί για τη 14η Ιουλίου)

Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα: το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».

Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, στο Β’ κεφάλαιο ρυθμίζονται τα θέματα των συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, τροποποιείται ο συντελεστής του φόρους εισοδήματος και του ποσοστού προκαταβολής, ενισχύονται οι ποινικές διατάξεις για τη φοροδιαφυγή, διευρύνεται ο φόρους πολυτελείας, καταργείται η αναστολή των φόρων τηλεοπτικής διαφήμισης, αυξάνεται ο φόρος αλληλεγγύης, ενώ προβλέπεται επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Επιπλέον, ρυθμίζονται θέματα για την ΕΛΣΤΑΤ, για τη λειτουργία και τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής του ελληνικού στατιστικού συστήματος.

Επίσης προβλέπονται όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Επιπρόσθετα, προβλέπονται η ένταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%):

* Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

* Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

* τον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ), η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται στα 70 ευρώ ανά συναλλαγή πλέον το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά, για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, εξαιρουμένων των συναλλαγών που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

* Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

Ειδικότερα προβλέπεται αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς θα είναι οι ακόλουθοι:

* για εισόδημα έως 12.000 ευρώ 0%* για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ 0,7%

* για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ 1,4%

* για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ 2%

* για εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ 4%

* για εισόδημα από 100.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ 6%

* για εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω 8%*

Η εισφορά επι του εισοδήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής διατηρείται στο 5%

– Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τη φορολογική διοίκηση σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ημερών από την σύνταξη της σχετικής έκθεσης ελέγχου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

* Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

* Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

* Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

* Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών

* Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.