Η ομολογία του Γιάνη Βαρουφάκη ότι είχε εισηγηθεί την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος και ότι υπήρχε ολιγομελής ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών που επεξεργαζόταν σενάριο Grexit πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις που ήδη προκαλεί αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανακολουθία του πρώην υπουργού στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Οι πεντέμισι μήνες της παρουσίας του στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν μια σειρά από ηχηρές δηλώσεις και άλλες τόσες, εξίσου ηχηρές διαψεύσεις. Τόσο που οι χρήστες των social media λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του την περασμένη Δευτέρα στοιχημάτιζαν για την ώρα που θα τη… διέψευδε.

Ο κ. Βαρουφακης συνήθιζε να διαψεύδει – κυρίως μέσω Twitter . Τις περισσότερες φορές, όμως, τελικά… διαψευδόταν η διάψευση.

– Στις 8 Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε δημοσιεύματα «για δήθεν προετοιμασίες έκδοσης IOU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». «Δημοσιεύματα αυτού του είδους στρέφονται κατά της χώρας και θεωρούνται επικίνδυνα σε μια περίοδο όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή» έλεγε η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. «Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα» διαβεβαίωνε και δύο ημέρες νωρίτερα.

Ωστόσο, σήμερα, 13 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό New Statesman, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε ο ίδιος προτείνει στην κυβέρνηση την έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU). Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην υπουργός αποκάλυψε ότι υπήρχε ολιγομελής ομάδα στο υπουργείο που προετοιμαζόταν για την περίπτωση grexit. Όταν ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης είχε κάνει σχετικές αναφορές ο πρώην υπουργός τον διέψευσε.

– Στις 24 Ιουνίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ».

– Στις 21 Μαϊου, οι New York Times έγραψαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τις συνομιλίες που είχε με τους συναδέλφους του στο Eurogroup της Ρίγας. Οταν ρωτήθηκε για την αποκάλυψη που ο ίδιος έκανε, απάντησε με τρεις λέξεις: «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια». Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι «σέβεται τους κανόνες της εμπιστευτικότητας», αρνούμενος να διαψεύσει τη δήλωση ότι έχει ηχογραφήσει τη συνεδρίαση.

– Στις 28 Ιουνίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε στο BBC ότι εξετάζεται η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Λίγο αργότερα την ίδια μέρα ο ίδιος έγραψε στο twitter πως η χρήση των capital controls και η νομισματική ένωση είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες. «Η ελληνική κυβέρνηση εναντιώνεται στην όλη ιδέα τους».

Λίγες ωρες αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε την επιβολή capital controls…

– Στις 31 Μαϊου ο Γ. Βαρουφάκης έγραψε στο twitter ότι «Οι φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι για νιοστή φορά χοντροκομμένα πρόωρες».

– Τον περασμένο Μάρτιο προκλήθηκε σάλος από βίντεο που προέβαλε το τηλεοπτικό κανάλι ARD, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, που έδειχνε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών σε παλαιότερη ομιλία του στην Κροατία να κάνει μια άσεμνη χειρονομία με το δάκτυλο την ώρα που αναφέρεται στους Γερμανούς.

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι έχει κάνει αυτή την κίνηση και έκανε λόγο για μονταρισμένο βίντεο: «Δεν έδειξα ποτέ το δάχτυλο. Είναι ένα ψεύτικο βίντεο, όπως υπάρχει και άλλο ένα που δείχνουν στην Ελλάδα, στο οποίο δήθεν δίνω το χέρι μου σε ξένο πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή πίσω», τόνισε. Ο ίδιος ανέβασε στο Ιντερνετ αμοντάριστο το βίντεο από την ομιλία. Και σε αυτό, όμως, φαινόταν ο ίδιος να κάνει την επίμαχη χειρονομία.