Σε συμφωνία κατέληξε η ολονύχτια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Μετά από θρίλερ 17 ωρών οι 9 ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση.

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλαίψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχή κατάληξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες.

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εξέφρασαν νωρίτερα σε κοινή συνέντευξή Τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι«αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν».

Για «ιστορική απόφαση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για μία «θαρραλέα επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις τουςμετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Ζήτησα με έμφαση να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο, διότι το θεωρούσα ταπείνωση, το είπα με έμφαση, ενώ μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων»τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

Τα αγκάθια

Τα μεγάλα αγκάθια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ και το Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε, μετά από 17 ώρες συσκέψεων». Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να εκπληρωθούν.

«Αποφεύγονται οι συνέπειες που θα έφερναν ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Πρέπει να εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό», είπε χαρακτηριστικά

Με τη συμφωνία αποφεύγονται οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που θα συνέβαιναν. Οι ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να συζητήσουν πως θα βοηθηθεί η Ελλάδα. Ευχαριστώ τους Γιούνκερ και Ντάϊσελμπλουμ».

Στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε:

«Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δίνει νικητές, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ντεϊσελμπλούμ

«Συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων μετά από προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Καταφέρανε οι ηγέτες να καταφέρουν μία συμφωνία.Θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι ελληνικές προτάσεις».

Μέρκελ: «Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα»

Στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξερχόμενη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία ύψους 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι «τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί. Η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα. Πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν .Έχω μεγάλη πίστη στην έναρξη των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα. Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

Τσίπρας: «Θα παλέψουμε για επιστροφή στην ανάπτυξη»

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη, έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται» είπε ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην ΕΕ. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται. Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, υπουργούς και συναδέλφους «που δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη μέχρι τέλους, μια μάχη που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουν, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό των 35 δισ. που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις» ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη, είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμους τους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να δώσω μια υπόσχεση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο» είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Νωρίς το πρωί

Λίγο μετά τις 08:30 ολοκληρώθηκε τετραμερής συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας και το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ για να επιστρέψουν οι άλλοι δυο στο τραπέζι νέας τετραμερούς με την ίδια σύνθεση λίγο μετά τις 09:00.

Γύρω στις 08:00 αποχώρησε από τη σύνοδο ο Σλοβένος πρωθυπουργός λόγω υποχρεώσεων και όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ανοιχτό παραμένει ένα μόνο ζήτημα το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνισε ενώ τη θέση της χώρας του ανέφερε ότι θα εκπροσωπήσει στο υπόλοιπο της συνεδρίασης ο Ολλανδός ομόλογός του.

Λίγο αργότερα, αποχώρησε και η Λιθουανή πρόεδρος, δηλώνοντας ότι η σύνοδος σχεδόν τελείωσε.

Σημειώνεται ότι οι έργασιες βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής και έχουν διακοπεί τρεις φορές για διαβουλεύσεις ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου.