«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως «το πείραμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε».

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους – είπε – που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση που θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «βρίσκομαι ανάμεσα σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο άμεσα στον ελληνικό λαό να λάβει μέρος στην διαπραγμάτευση που τον αφορά».

Χαρακτήρισε «γενναία» την επιλογή του ελληνικού λαού που όπως είπε σε κλίμα πρωτοφανούς πίεσης με τις τράπεζες κλειστές και με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο «όχι« είναι επιλογή ρήξης.

Χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο ως τον ναό της δημοκρατίας και όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές«άκουσον μεν, πάταξον δε».

Εξήγησε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα είπε είναι εδώ και πέντε χρόνια.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Την ευθύνη για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι παρόμοια προσπάθεια μέσω προγραμμάτων διάσωσης έχει γίνει σε άλλες χώρες και όπως είπε«σέβομαι απολύτως τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν», αλλά τόνισε ότι «πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά όσο στην Ελλάδα».

«Η πατρίδα μου έχει εφαρμοστεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία και η φτώχεια εκτοξεύτηκαν στα ύψη, διευρύνθηκε δημόσιο χρέος», είπε και πρόσθεσε : «Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση που θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως».

«Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με, το κατά το δυνατόν, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις», είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο και εξήγησε ότι η πρόταση «περιλαμβάνει το αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα διότι, αν δεν βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση».

«Πρώτος μας στόχος», είπε ο κ. Τσίπρας, «πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας» και πρόσθεσε: «Και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση της προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές η λύσεις.

Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη διάσκεψη κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και νομίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας».

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαϊκό φορολογούμενο τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό αλλά να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν πήγαν ποτέ στον Ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2014 έως ότου έληξε πρόγραμμα έχει να λάβει εκταμίευση δόσης η Ελλάδα και τόνισε ότι «ένα πρόγραμμα δεν αρκεί να είναι ορθό, αλλά πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί»

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», διεμήνυσε Πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Τον έλληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η δευτερολογία

Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου έδωσε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά».

«Αν είχα κρυφό σχέδιο δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα», είπε.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια συμφωνία, ενώ τόνισε ότι μόνο με βιώσιμη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων, ενώ μόλις την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε νέο κείμενο προτάσεων.

«Στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές να διορίζονται κυβερνήσεις και τεχνοκράτες που θα αναλαμβάνουν τις αποφάσεις», είπε σε άλλο σημείο.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις από το παρελθόν που πρέπει να καταργηθούν όπως για παράδειγμα οι πρόωρες συντάξεις και τόνισε ότι είμαστε οι πρώτοι που πήραμε αυτή τη πρωτοβουλία.

«Οι δεσμεύσεις μας για μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένες και αναγκαίες», τόνισε.

Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης, αλλά θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά και να μην πάρουμε νέα δανεικά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η μέγιστη στιγμή αλληλεγγύης στην ιστορία της Ευρώπης ήταν η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953

Η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, αλλά έχει και το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στις αναφορές του Γκι Φερχόφστατ για το έργο της κυβέρνησης: περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες. Αλλά κάναμε πολλά, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το τέλος των τριγωνικών συναλλαγών κλπ

Κατέληξε λέγοντας ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα αλλά το μέλλον του οικοδομήματος της Ευρώπης, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και επειδή ορισμένοι αναφέρθηκαν την αρχαία ελληνική τραγωδία: ο Σοφοκλής με την «Αντιγόνη» μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές πως υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.

Μέχρι την Παρασκευή οι προτάσεις

Εν τω μεταξύ μετά το σαφές μήνυμα των εταίρων, ότι η Ελλάδα πρέπει μέχρι το πρωί της Παρασκευής να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα αποφασιστεί εάν θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν το βράδυ της Τρίτης ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που θα αποφασίσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ για τη συμφωνία σημείωναν ότι κινείται στη βάση του σχεδίου Γιούνκερ, με επιπλέον μέτρα.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση που να αποκλείει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους «θα κινηθεί ταχύτατα».

Θέλουμε λύση οικονομικά βιώσιμη που να αποκλείει το Grexit, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία συμφωνία δίκαιη κοινωνικά και βιώσιμη, η οποία θα περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, προς μία βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση, είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον έλληνα Πρωθυπουργό, η συμφωνία θα περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας στο μεσοδιάστημα, πακέτο αναπτυξιακό για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την έναρξη συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Δήλωσε, επίσης, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι από τις τοποθετήσεις των άλλων ευρωπαίων ηγετών συνειδητοποιεί ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.