Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδας. Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν στο Eurogroup από τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν κατέθεσε επισήμως προτάσεις.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από tanea.gr

02.10Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξασφαλίσει την «επιβίωση» των ελληνικών τραπεζών έως την Κυριακή, φέρεται να διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντάς τους ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ελληνικός τραπεζικός τομέας να αντέξει έως την επόμενη σύνοδο κορυφής.

01.15Αφού είχαν προηγηθεί στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε.

00.30Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι όλοι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σχολίασε ωστόσο, ότι «η εθνική κυριαρχία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας».

00.01 Ολάντ: «Η Γαλλία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη.Η πρόταση πρέπει να γίνει ήδη από αύριο το πρωί.Η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε συνολικά το ευρωπαικό οικοδόμημα.Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα, οι τρεις απαραίτητες αρχές.Πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα, θέλουμε ευρωζώνη που λαμβάνει αποφάσεις

23.58 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται».

Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις.

Τέλος, ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

23.35 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε απόψε ότι ελπίζει να λάβει επαρκείς προτάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα εντός αυτής της εβδομάδας ώστε να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν επί του σχεδίου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα υποβάλει λεπτομερείς μεταρρυθμιστικές προτάσεις και το αίτημα για τη χορήγηση δανείου με τρόπο που θα κριθεί ικανοποιητικός.

Στην περίπτωση που ο κατάλογος των μέτρων θεωρεί ικανοποιητικός και η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιες προαπαιτούμενες ενέργειες για να τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

23.24Ρέντσι: Να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να προχωρήσει

23.19. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.Αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου Τουσκ – Γιούνκερ

22.23Πληροφορίες κάνουν λόγο και για διπλή Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή (των χωρών της Ευρωζώνης και των χωρών της ΕΕ)

21.51«Υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την αποχώρησή του από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ.

21.01: Ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί νέα Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης την προσεχή Κυριακή για να εγκρίνει πιθανό νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

20.52: Ευρωπαϊκές πηγές είπαν στον Guardian ότι «ένα πρόγραμμα-γέφυρα για χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν είναι πιθανό να συμφωνηθεί».

20.50: O Ντόναλντ Τουσκ θέλει οι ηγέτες να λάβουν απόψε απόφαση για το αν η Ελλάδα μπορεί να λάβει μια νέα, μακροπρόθεσμη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δήλωσαν πηγές της ΕΕ στον Guardian. Το πράσινο φως για μια τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από το τι θα πει απόψε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

20.46: «Είχε γίνει μια υπόσχεση για σήμερα. Έπειτα εκείνοι (οι Έλληνες) είπαν αύριο. Εάν για την ελληνική κυβέρνηση είναι κάθε φορά “mañana” (σ.σ. «αύριο» στην ισπανική γλώσσα), για εμάς πάντα θα μπορεί να είναι κάθε ημέρα “mañana”» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Η ίδια είπε ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε σήμερα «μόνο μια εικόνα όχι όμως έγγραφα». Την εικόνα τη γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι, δεν το χρειαζόμαστε πλέον, επισήμανε. «Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ό,τι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να γνωρίσει είτε πρόκειται για πόκερ και τζόγο. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος» σημείωσε η Γκριμπαουσκάιτε.

«Η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεσαι δύο εταίρους να συνομιλήσουν, να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο. Προς το παρόν αυτό δεν έχει επιτευχθεί» τόνισε η πρόεδρος της Λιθουανίας.

20.16: «Πηγές μιλούν για πιθανή Σύνοδο Κορυφής (για την Ελλάδα) την Κυριακή» έγραψε στο Twitter ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

20.14: Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι «η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των Θεσμών». «Στην τετραμερή (Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα» είπε η κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε: «Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία». Αύριο συνέρχεται, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

20.04: Στο Βερολίνο θα μεταβεί την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προκειμένου να συναντηθεί με τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

19.55: Αρχισε η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

19.40: Σε εξέλιξη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Καθυστερεί κι άλλο η Σύνοδος Κορυφής.

19.32: Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ανγκελα Μέρκελ… σερβίρει καφέ στον Αλέξη Τσίπρα

19.28: Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα κάνει κάποιες «βελτιώσεις» στην πρόταση που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι προτάσεις αφορούν σε μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ρύθμιση για το χρέος. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σήμερα και την Τετάρτη (στο Eurogroup). Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η ρευστότητα στις τράπεζες, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.

19.20: «Μπορεί να βρεθεί τεχνική λύση για την Ελλάδα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να βρεθεί μια πολιτική λύση για την Ευρώπη. Η Ευρώπη, ως έχει, δεν λειτουργεί» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη ή όχι. Για να μείνει στο ευρώ, πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες».

18.35: Σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Παρών είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

18.30: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αξιόπιστες προτάσεις» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στο κτίριο της Κομισιόν. «Κάποιες προτάσεις έχουν εκφραστεί προφορικά και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την Ελλάδα», πρόσθεσε. Ο γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Πρέπει να δράσουμε γοργά. Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη».

18.28: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο έλληνας Πρωθυπουργός εξέθεσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

18.15: «Δεν υπάρχει ακόμη η βάση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και μετά το ξεκάθαρο «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. «Μας έχουν απομείνει ελάχιστες μέρες, όχι εβδομάδες, και θα ακούσουμε σήμερα πολύ προσεκτικά τι θα μας πει ο έλληνας Πρωθυπουργός. Χωρίς αλληλεγγύη αλλά και χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να συζητήσουμε» είπε η Μέρκελ μπαίνοντας στο κτίριο της Κομισιόν.

18.14: Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας για την τετραμερή και τη Σύνοδο Κορυφής.

18.10: Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα» μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα. Ο Μοσκοβισί είπε ότι το Eurogroup θα εργαστεί γρήγορα για να κρατήσει ανέπαφη την ευρωζώνη.

18.08: «Εχουμε καταστήσει σαφές στον κ.Τσίπρα τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

18.05: Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «το Grexit θα αποφασιστεί στην Αθήνα, όχι στις Βρυξέλλες».

17.53: «Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε τη νέα επιστολή που θα μας στείλει η ελληνική πλευρά με τις προτάσεις της, ίσως και σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. «Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

17.51: Με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 19.30 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης, κατά την οποία θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

17.49: Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι «δεν λάβαμε νέα πρόταση από την Ελλάδα. Μιλούσαμε για γενικά θέματα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

17.39: Ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση στις 6 ώρα Ελλάδος με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εν όψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής.

17.38: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Αναμένεται μαγνητοσκοπημένη δήλωση του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

17.26: Με αιχμηρό τρόπο σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε προτάσεις. «»Δεν έχουμε προτάσεις», υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;

17.24: Η Ελλάδα σχεδιάζει να υποβάλει νέο αίτημα για χρηματοοικονομική βοήθεια προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), έγραψε την Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Επικαλούμενη αξιωματούχο της ευρωζώνης, η εφημερίδα ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο αίτημα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες προφορικά, αλλά δεν το έχει υποβάλει ακόμη γραπτώς.

17.14: Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντά αυτή την ώρα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής.

16.59: Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, στις 10.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

16.55: Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στους Financial Times ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε προφορικά τις προτάσεις της και την Τετάρτη θα τις υποβάλει γραπτά.

16.52: Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα μας είπε ότι «ίσως την Τετάρτη» θα καταθέσει νέα πρόταση».

16.42: Ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ έγραψε στο Twitter ότι οι νέες προτάσεις της Ελλάδας θα κατατεθούν στους Θεσμούς για αξιολόγηση την Τετάρτη. Αφού αξιολογηθούν, θα συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup για να τις συζητήσει.

16.15: Η Ελλάδα δεν κατέθεσε σήμερα νέα πρόταση στο Eurogroup, αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάθεση των προτάσεων θα γίνει την Τετάρτη.

16.12: Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη επίλυσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης και στην ευρύτερη πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας στο Cern (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας) της Γενεύης, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Ετοιμάζομαι να μεταβώ στις Βρυξέλλες για μια πολλοστή συζήτηση σχετικά με την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Το πρόβλημα σχετίζεται με το τι είδους Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον. Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό «για να μπορέσει να οικοδομηθεί μια πολιτική και όχι μόνον οικονομική Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουν όλοι την μέγιστη εξυπνάδα τους».

16.09: Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί για την Ιρλανδία μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Νούναν τόνισε ότι η Ιρλανδία ποτέ δεν είχε σκληρή προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας. Ελπίζω, είπε, πως αυτό που θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ένα επίσημο αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μαζί με προτάσεις που θα δίνουν βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη με ένα βιώσιμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», ανέφερε. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται αποτελέσματα.

15.36: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή, όμως ο χρόνος που απομένει ως τις 20 Ιουλίου είναι λίγος, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Τόνισε ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Όπως είπε, η Φινλανδία παρέχει το 2,5% του ΑΕΠ της σε δάνεια προς την Ελλάδα και ο ίδιος έχει έρθει στο Eurogroup με σαφείς εντολές από το κοινοβούλιο της χώρας του.

Ο Στουμπ πρόσθεσε ότι αναμένει να ακούσει τις θέσεις της Ελλάδας και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο νέος υπουργός οικονομικών της χώρας. Όπως είπε, αναμένει αλλαγή στάσης από την ελληνική κυβέρνηση, συνεργασία και δέσμευση σε όρους και προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός προγράμματος «γέφυρα» προς την Ελλάδα, ενώ όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι το Eurogroup δεν θα μπει σήμερα σε αυτή τη συζήτηση, καθώς είναι ένα θέμα που διευθετήθηκε το 2012.

15.34: «Ελπίζω να επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Είπε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να ακούσει τί ακριβώς ζητάει, και ποες δεσμεύσεις είναι διατεθειμένη να αναλάβει με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

15.30: Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η μπάλα βρίσεκται στο ελληνικό γήπεδο, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος. Σημείωσε ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας. Πρόσθεσε,πάντως ότι το Grexit δεν είναι λύση και ότι πρέπει να αποφευχθεί. Όσον αφορά το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ο Ντε Γκίντος είπε ότι δεν είναι της παρούσης.

15.20: Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικουλίνα είπε ότι είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. Όπως είπε πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50% και η ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται.

15.05: Αναμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια από τον νέο έλληνα υπουργό οικονομικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, είπε ο υπουργός οικονομικών της Λιθουανίας Ριμάντας Σάτζιους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εργάζονται στο σενάριο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά όπως είπε εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση τί θα αποφασίσει να κάνει. «Στην πολιτική υπάρχει πάντα χώρος για συμβιβασμούς», πρόσθεσε.

14.36: O σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ είπε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι μια βιώσιμη συμφωνία είναι πιθανή μόνο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ο ίδιος δήλωσε σκεπτικός, σχετικά με τη διαιώνιση της συζήτησης, η οποία είναι «καταστροφική» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. «Πρέπει να αποφασίσουμε κάτι όπως και να χει», κατέληξε.

14.32: Κατά της «αφόρητης αριθμητικής» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπέρ προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, «χάρις στον οποίο η Ελλάδα ξαναβρίσκει την υπερηφάνεια της» τίθεται αναφανδόν ο γάλλος πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, ο Ντε Βιλπέν χαρακτήρισε «τύχη» τον έλληνα πρωθυπουργό και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να πετύχει η Ευρώπη στο κοινό συμφέρον.

14.30: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας ενα Grexit, εάν όμως δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να αποκλειστεί».

14.20: ANSA: Δάνειο 7 δισ. ευρώ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας άμεσα από την ευρωζώνη.

14.10: «Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενο στο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

Μιλώντας σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, είπε πως όποιος ξέρει τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέρει τι πρέπει να κάνει και επανέλαβε ότι «περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να δούμε τι έχει να μας πει».

14.02: Ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος των Φιλελελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προέτρεψε την ΕΕ να «σκεφτεί λογικά». «Οι άνθρωποι μιλούν για Grexit σαν να μην τρέχει τίποτα, όταν στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για την Ελλάδα αλλά για τη δυνατότητα να έχουμε μια υγιή νομισματική Ένωση, ικανή να επιλύσει ένα πρόβλημα όπως αυτό». Επίσης, επέκρινε το ΔΝΤ και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «υποβάλει ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και όχι μια σειρά από λογιστικά μέτρα».

14.05: Έκκληση σε όλες τις πλευρές να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για μια συμφωνία που θα εκτονώσει την κρίση, απευθύνει ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ, σημειώνοντας ότι με τους Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα. Τους συνιστά δε, να είναι καλά προετοιμασμένοι και να κάνουν τις διακοπές τους χωρίς ανησυχία.

14.00: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε σχέση με τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.

13.50: Προσερχόμενος στο Eurogroup ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως η ευρωζώνη αναμένει αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

«Περιμένουμε νέες αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα. Αναμένουμε ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις», ανάφερε.

Όπως τόνισε, το σημερινό Eurogroup δεν αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στο πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση. «Η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά, λύσεις υπάρχουν, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε αξιόπιστες προτάσεις», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο θα απαιτηθεί μια ειλικρινής συζήτηση για να αποφευχθεί ένα Grexit. «Η Επιτροπή δεν θέλει το Grexit, πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, να αποφύγουμε το Grexit, να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

13.35: Εισερχόμενος το μεσημέρι της Τρίτης στο Eurogroup ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Θα ακούσω τον νέο ελληνα συνάδελφο, θα ακούσουμε τις προτάσεις του και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Το θέμα δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά που βρισκόμαστε ουσιαστικά μετά την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα. Ελπίζω να έχουν σήμερα προτάσεις και να είναι αξιόπιστες. Tο «οχι» σημαίνει ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί».