Τα πράγματα δεν είναι δύσκολα μόνο για την ελληνική πλευρά στην πλευρά των διαπραγματεύσεων: Στο Βερολίνο, πίσω από την αυστηρή στάση που κρατά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλά εμφανίζεται ανοικτή στις προτάσεις της Αθήνας, οι φωνές των συμπολιτευόμενων βουλευτών που απορρίπτουν κάθε είδους νέο πακέτο γίνονται όλο και πιο ηχηρές.

Το κλίμα στους διαδρόμους του Μπούντεσταγκ φαίνεται τέτοιο, που ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και καταφυγή στο έσχατο μέσο της ψήφου εμπιστοσύνης εάν φτάσει πρόταση προς ψήφιση. Αυτό αναφέρει, επί παραδείγματι το Spiegel, βλέποντας τον κίνδυνο μία αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας να βαρύνει την ίδια καγκελάριο.

Το περιοδικό περιγράφει, σε άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ λέει πρώτη φορά «ochi»», επιγραμματικά ως εξής τη δύσκολη θέση της Μέρκελ: Είτε φέρνει την όποια συμφωνία έχει με κάποιο τρόπο επιτευχθεί στο Μπούντεσταγκ με τον κίνδυνο ανταρσίας από το ίδιο της το κόμμα, είτε αποφασίζει να ξεκόψει την Ελλάδα -και βλέπει στην αρχή τη δημοτικότητά της να ενισχύεται (όπως συμβαίνει με τον Σόιμπλε) αλλά μεσοπρόθεσμα, όταν «οι απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit» εκδηλωθούν, μπορεί να έχει βρεθεί υπό το βάρος της Ιστορίας και, εκ των υστέρων, ενώπιον των ψηφοφόρων.

Την Τρίτη, η αναφορά του γερμανού επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ από τις Βρυξέλλες δίνει μία ιδέα για το πώς διαμορφώνεται το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα ιδιαίτερα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του βαυαρικού CSU απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ,Πέτερ Ράμζάουερ (CSU), επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος εκλαμβάνεται ως «όχι σε οποιαδήποτε μορφή νέου πακέτου βοήθειας».

Ανάλογη ήταν η και η νέα αναφορά και του γγ του CSU στην Bild την Τρίτη: «Η Ελλάδα είπε «όχι», το «όχι» σημαίνει για εμάς «όχι» στις διαπραγματεύσεις και το πακέτο βοήθειας» είπε -ήταν ο βουλευτής εκείνος που το απόγευμα της Κυριακής πρώτος εξέφρασε την άποψή του με το περίφημο «καληνύχτα Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κρίστιαν φον Στέτεν ζήτησε «να τερματιστεί το πείραμα με τους έτοιμους για μεταρρυθμίσεις Έλληνες στην ευρωζώνη».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ προειδοποίησε ότι η ατολμία και η αναποφασιστικότητα των ηγετών των χωρών της ΕΕ αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο για το ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) επανέλαβε μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse το αίτημά του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Οτιδήποτε άλλο δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε κάποιο αποτέλεσμα», επεσήμανε.

Η Ελλάδα ξεκαθάρισε «ότι επιθυμεί ένα άλλο μοντέλο από αυτό της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ζέντερ, εξηγώντας ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι «χρήματα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» και το ελληνικό «χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας και τους Έλληνες. Το μόνο που μένει είναι το Grexit», τόνισε ο Ζέντερ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες αναφορές γίνονται στην Bild, την διαβόητη τάμπλοιντ που έχει όμως μακράν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Βερολίνο και την Τρίτη κυκλοφορεί με ένα εύγλωττο εξώφυλλο: Η Μέρκελ με πρωσικό κράνος (όπως απεικονίζονταν και οι «πολεμικοί Κάιζερ») με την έκκληση «σήμερα χρειαζόμαστε μία σιδηρά καγκελάριο – όχι σε νέα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα».