«Η θέλησή μου, η ευχή μου είναι να αποφύγουμε ένα Grexit», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προσθέτοντας με νόημα ότι« δεν θα επιτρέψω να με φιμώσουν», αφήνοντας έτσι να διαφανούν οι προφανείς εντάσεις της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με το Συμβούλιο, αλλά και το ρόλο των γερμανικών MME.

Πρόσθεσε δε ότι το ΕΚ δεν είναι «χάρτινος τίγρης» και ο πρόεδρός του Μ. Σουλτς «δεν είναι λακές κανενός».

«Διαβάζω στον γερμανικό τύπο ότι «ο Γιούνκερ κρύβεται». Αλλά να μην χαίρεστε πολλοί, εκ των προτέρων, δήλωσε και πρόσθεσε: «Για το ελληνικό δημοψήφισμα δεν είπα τίποτα ούτε την Κυριακή το βράδυ, ούτε χθες, γιατί μερικές φορές πρέπει να γίνεται αυτό, δηλαδή πρέπει να σκεφτόμαστε πριν πάρουμε το λόγο….και αυτό αφορά και όσους φωνάζουν εδω πέρα. Όχι δεν κρύβομαι. Θα μιλήσω για πρώτη φορά για το ελληνικό ζήτημα εδώ, γιατί εδώ είναι ο χώρος της δημοκρατίας. Εδώ πρέπει να λογοδοτήσω και να σας παρουσιάσω την άποψή μου λέγοντας το εξής:

Για το θέμα της Ελλάδας ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε συχνά αντικείμενο επικρίσεων σε ορισμένα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα σε ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι θα ήθελαν να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πολιτικό όργανο και να εκφράζεται πολιτικά, ενώ άλλοι θέλουν να αποτελείται από ουδέτερους υπαλλήλους υψηλού επιπέδου.

Δεν είμαι ουδέτερος υπάλληλος υψηλού επιπέδου. Είμαι πολιτικός. Και το βρίσκω περίεργο ότι για τα θέματα της Ελλάδας και του μέλλοντος της ευρωζώνης, όλοι μπορούν να μιλάνε λέγοντας τη γνώμη τους και όχι ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Δεν θα επιτρέψω να με φιμώσουν» υπογράμμισε και στρεφόμενος προς τον πρόεδρο Σουλτς που προέδρευε της Ολομέλειας πρόσθεσε :

«Το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Σουλτς. Ο πρόεδρος του ΕΚ συμμετέχει τακτικά στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μας παρουσιάζει τις απόψεις τις ευαισθησίες τις προτεραιότητες του ΕΚ και το κάνει έστω και εάν δεν είναι πάντα πολύ ευχάριστο για όλους….»είπε με υπονοούμενο τις συχνές αντιδράσεις του Συμβουλίου στις θέσεις του ΕΚ.

«Τι θέλουμε από τον πρόεδρο του ΕΚ να μιλάει μέσα στο Συμβούλιο και όταν βγαίνει να μην ξαναμιλάει έως ότου ξαναμπεί στο Συμβούλιο; Το ΕΚ δεν είναι χάρτινος τίγρης. Ασχολείται με τα θέματα της Ευρώπης και μεταξύ των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, όπου συχνά παρεμβαίνει, ακόμα και εάν δεν έχει σαφή εντολή, ορισμένες φορές διευκρινίζει, το ΕΚ δεν είναι χάρτινος τίγρης και ο πρόεδρός του δεν είναι λακές κανενός, μπορεί να μιλάει», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

«Οχι σήμερα συμφωνία»

Συμφωνία με την Ελλάδα, μέσα σε «αποδεκτά χρονικά όρια» αλλά όχι σήμερα, προβλέπει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε κατ’ αρχάς «ότι στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έως το τελευταίο δευτερόλεπτο» και υπογράμμισε: «Πρέπει και πάλι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να βρούμε μια λύση, και αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο για τους Ευρωπαίους».

«Η λύση αυτή δεν θα προκύψει σήμερα, γιατί εάν προέκυπτε σήμερα, θα ήταν μια υπεραπλουστευμένη λύση. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για να γίνουν συζητήσεις και μέσω κατανόησης και αποδοχής του ενός και του άλλου, να διορθώσουμε την κατάσταση» εξήγησε και προσέθεσε:

«Επίσης, θα πρέπει να σταματήσουν οι τροϊκανές κορώνες και μάλιστα να σταματήσουν άμεσα. Παράλληλα, εδώ στο ναό της ευρωπαϊκής δημοκρατίας δεν δέχομαι οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων να αποκαλούνται, από την ελληνική κυβέρνηση, τρομοκράτες. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ευρώπη. Όλοι μας προσπαθήσαμε για να αποφευχθεί η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα».

«Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, θα τα ξαναπούμε και θα προσπαθήσουμε μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς ρητορικές κορώνες, να προωθήσουμε την κατάσταση και να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση.

Η Κομισιόν με κάθε σεβασμό για το αποτέλεσμα της ψήφου θα μάθει τι σημαίνει αυτή η ψήφος. Δεν είναι ένα ”όχι” στην Ευρώπη, έτσι μου λέγεται, δεν είναι ”ναι” προς το ευρώ, έτσι επίσης μου λένε, άρα δεν μπορεί να είναι ”όχι” και στις προτάσεις των θεσμών, γιατί δεν υπάρχουν αυτές οι προτάσεις.

Να τονίσουμε σαφώς ότι το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Πρέπει να μας εξηγήσουν ποιες είναι οι απόψεις τους και πώς θα βγούμε από αυτήν την περίπλοκη κατάσταση.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρός της είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε μέσα σε αποδεκτά χρονικά όρια να καταλήξουμε σε συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι οι «Ελληνες ψηφοφόροι μίλησαν και θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν με την ψήφο τους. Πρέπει να κατανοήσουμε τι σήμαινε το δημοψήφισμα. Οι πολίτες ψήφισαν όχι πάνω σε ένα κείμενο που δεν υφίσταται.

Και θα ζητήσω σήμερα διευκρινήσεις από τον Πρωθυπουργό. Πρέπει να βάλουμε το Εγώ μας σε δεύτερη μοίρα. είμαι κατά ενός Grexit. Οι απλές απαντήσεις είναι οι λανθασμένες απαντήσεις. Είμαι κατά των απλών απαντήσεων».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «ηΕλλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος. Το να πεταχθεί η Ελλάδα έξω από την νομισματική ένωση είναι ανεπιθύμητο. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ρόλος της είναι να επιδιώκει συμβιβασμούς.

Τώρα είναι η στιγμή για όσους έχουν κοινή λογική να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική πλευρά εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι μεγάλο σφάλμα».

Τέλος ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σήμερα είναι να επιδείξουμε κατανόηση και ανεκτικότητα, να συνομιλήσουμε και πάλι. Θα προσπαθήσουμε να επιδείξουμε σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού. Αλλά πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ψήφισαν οι Ελληνες».