Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κατέθεσε στο Eurogroup της Τρίτης νέα πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Πηγές της ευρωζώνης είπαν ότι η κατάθεση των νέων προτάσεων θα γίνει την Τετάρτη.

«Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε τη νέα επιστολή που θα μας στείλει, ίσως και σήμερα, η ελληνική πλευρά με τις προτάσεις της» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. «Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας (ESM,) η οποία, όπως είπε, μπορεί να δοθεί μόνο αν συμφωνηθεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Περιμένουμε επιστολή με συγκεκριμένη λίστα προτάσεων» είπε.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης, μόλις κατατεθεί το αίτημα θα ζητήσει από τους θεσμούς να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Από το πόρισμα των θεσμών, είπε, θα κριθεί αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλέστηκε νωρίτερα δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης σύμφωνα με την οποία «οι Ελληνες μας είπαν ότι «ίσως την Τετάρτη» θα καταθέσει νέα πρόταση».

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στους Financial Times ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε την Τρίτη προφορικά τις προτάσεις της και την Τετάρτη θα τις υποβάλει γραπτά.

Αλλη πηγή είπε στην ίδια εφημερίδα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μια «καλή παρουσίαση» στο Eurogroup.

Ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ έγραψε στο Twitter ότι οι νέες προτάσεις της Ελλάδας θα κατατεθούν στους Θεσμούς για αξιολόγηση την Τετάρτη.

Η Σύνοδος Κορυφής

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA ο Πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να ζητήσει από τους εταίρους επτά δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό ή μέσα και σε 48 ώρες για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας,

Το αίτημα για δάνειο-γέφυρα θα υποβληθεί κατά τις ίδιες πληροφορίες από τον Πρωθυπουργό κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ηδη σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συμμετέχει για πρώτη φορά ως υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βάσει των ελληνικών προτάσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, δεν επιθυμούν ένα Grexit, ωστόσο όλοι τονίζουν ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μιλώνταςστην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είπε ότι βλέπει συμφωνία με την Ελλάδα, μέσα σε «αποδεκτά χρονικά όρια» αλλά όχι σήμερα.

«Πρέπει και πάλι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να βρούμε μια λύση, και αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο για τους Ευρωπαίους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρονται στην ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ να τονίζει ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας ένα Grexit, εάν όμως δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να αποκλειστεί»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ζήτησε αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα και τόνισε ότι«η Επιτροπή δεν θέλει το Grexit, πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, να αποφύγουμε το Grexit, να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, όπου θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.