Δύο ήταν τα μηνύματα που έστειλαν προς την ελληνική πλευρά η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, αφότου οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Το μήνυμα που προήλθε από τη Μέρκελ ήταν ξεκάθαρο: «Οπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα βάσει του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Μια και οι δανειστές γνωρίζουν τις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις, η καγκελάριος είναι σαν να λέει ότι αυτές πρέπει να αλλάξουν σημαντικά για να αποτελέσουν τη βάσης νέας διαπραγμάτευσης.

Το άλλο μήνυμα ήταν επίμονο. Η Μέρκελ και ο Ολάντ ανέφεραν ξανά και ξανά ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των λοιπών 18 κρατών», δείχνοντας ότι η ατμόσφαιρα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Και οι δύο τόνισαν το θέμα του χρόνου ο οποίος πλέον είναι ελάχιστος και γι’ αυτό η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει τις νέες προτάσεις της μέσα στην εβδομάδα. «Λέμε ξεκάθαρα ότι η πόρτα για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή και ότι η Σύνοδος Κορυφής γίνεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο» τόνισε η καγκελάριος. Στον ίδιο τόνο ο Ολάντ μίλησε για «ανοιχτή πόρτα», πρόσθεσε όμως ότι εκτός από ελάχιστο χρόνο υπάρχει «και ζήτημα αξιοπιστίας».

Η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε όπως και ο γάλλος πρόεδρος ότι «αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», ενώ τόνισαν την κοινή επιθυμία για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Αύριο (σήμερα) θέλουμε ο έλληνας Πρωθυπουργός να μας πει πώς ακριβώς θέλει να συνεχίσει και να μας παρουσιάσει τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα του να μπει σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε η καγκελάριος. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Μιλάμε για την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ναι αυτή η αλληλεγγύη υπάρχει. Η πρόταση που κάναμε ήταν γενναιόδωρη. Η Ευρώπη έχει σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσει όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση. Αυτή είναι μια Ευρώπη στην οποία ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η Ευρώπη πρέπει πλέον να μιλήσει με μία γλώσσα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Χθες στη βρετανική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινωθεί με ταχείς ρυθμούς, «αν δεν υπάρξει κάποια ένδειξη από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη είναι έτοιμες να καθήσουν ξανά στο τραπέζι». Ο Οσμπορν που νωρίτερα είχε λάβει μέρος σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «χρειάζεται να επιδείξουμε ρεαλισμό καθώς οι προοπτικές μιας ευτυχούς διευθέτησης αυτής της κρίσης δυστυχώς απομακρύνονται».

Το όποιο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους με εκείνους που περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα, ανέφερε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ κατά τη χθεσινή συζήτηση για τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλέξει αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ή να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γουινέα-Μπισάου, «δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για το προκαθορισμένο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη βούληση». Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Πορτογαλίας τόνισε ότι «τώρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει πού ακριβώς θέλει να οδηγήσει τη χώρα της. Ούτε η Πορτογαλία ούτε καμία άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει το δικαίωμα να επιβάλει μια λύση για την Ελλάδα. Ομως δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωζώνη ή την ακεραιότητα του ευρώ».
Μήνυμα από Λευκό Οίκο, συνομιλία Πούτιν με Λαγκάρντ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «παραμένει έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί» δήλωσε χθες η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως έγινε γνωστό, η Λαγκάρντ συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η αναζήτηση μιας κατάλληλης λύσης θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών».

Ο Λευκός Οίκος σε χθεσινή του ανακοίνωση δήλωσε πως είναι απαραίτητο να γεφυρωθούν οι διαφορές στο θέμα της Ελλάδας, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να συμφωνηθεί ένα πακέτο χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθούν ανάπτυξη και σταθερότητα» αναφέρεται.