Ηταν λίγο μετά τη νίκη του Οχι στο δημοψήφισμα όταν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού «L’ Obs», ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ηγέτες άρχισαν να μιλούν στα αγγλικά. Ο έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός και χωρίς καμία θριαμβευτική διάθεση. «Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και φυσικά στην ευρωζώνη, να μην έχεις καμία αμφιβολία γι’ αυτό» φέρεται να δήλωσε στον γάλλο πρόεδρο.

Και προς απόδειξη των λεγομένων του ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα υπέβαλλε την παραίτησή του.

Επειτα από λίγο, όμως, ο γάλλος πρόεδρος διέκοψε τον έλληνα Πρωθυπουργό. Και όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό, μίλησε σε έναν τόνο που δεν συνηθίζει να μιλάει: «Αλέξη, θα συνεχίσω στα γαλλικά για να μην υπάρχει καμία παρανόηση σχετικά με αυτό που θα σου πω και τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα μεταξύ μας. Εσύ πρέπει στο εξής να κάνεις προτάσεις. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σου. Πρέπει να ξέρεις ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Εάν θέλεις να διαπραγματευτείς σήμερα, πρέπει να το κάνεις σε σοβαρές βάσεις. Είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, αλλά πρέπει να κάνεις κάτι κι εσύ γι’ αυτό. Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω!».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του πολύ γρήγορα και χωρίς να κρύψει τίποτα.

Παρόντες στο Μέγαρο των Ηλυσίων εκείνη τη στιγμή ήταν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ζαν Πιερ Ζουγέ, ο διπλωματικός σύμβουλος Ζαν Οντιμπέρ και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου Γκασπάρ Γκαντζέρ. Ολοι τους εισέπραξαν με έκπληξη τον σοβαρό, σχεδόν απειλητικό τόνο του γάλλου προέδρου, ο οποίος γενικά είναι πολύ ήρεμος. Αυτή τη φορά, όμως, η ένταση είναι αισθητή. «Αλέξη, ο χρόνος τελειώνει. Από εδώ και μπρος κάθε ώρα μετράει. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να κινηθείς άμεσα» διεμήνυσε.
Ο γάλλος πρόεδρος, εξάλλου, είχε μιλήσει και λίγες ημέρες νωρίτερα με τον έλληνα Πρωθυπουργό. Ηταν την 1η Ιουλίου όταν κατευθυνόταν με το προεδρικό αεροσκάφος στη Λυών.

Η συνομιλία είχε διαρκέσει περίπου μισή ώρα και το ύφος ήταν αυτό του μεγάλου αδελφού που νουθετεί τον μικρότερο.

Ο Ολάντ πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ματαιώσει το δημοψήφισμα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το επιχείρημα ότι είχε μια τελευταία ευκαιρία να αποφύγει τον κατακλυσμό που θα προκαλούσε η απώλεια της στήριξης των χωρών του Βορρά. Ο αγαπημένος ρόλος του γάλλου προέδρου, που είναι αυτός του διαμεσολαβητή, είχε συντριβεί τότε σε ένα τείχος.