Οχι μόνο δεν χαλάρωσε, αλλά έσφιξε τη θηλιά στις ελληνικές τράπεζες χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς αποφάσισε να αυξήσει το κούρεμα των ενεχύρων που διαθέτουν για να δανείζονται μέσω του ELA και να τροφοδοτούν έτσι με ρευστότητα τα υποκαταστήματά τους. Ταυτόχρονα, άφησε αμετάβλητο το όριο του ELA στα 89 δισ. ευρώ, παρότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει αύξησή του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τραπεζική πηγή, η αύξηση του κουρέματος ήταν της τάξης του 10%.

Ετσι, ενώ ήδη η ρευστότητα βρίσκεται σε οριακό σημείο όπως δείχνει η απόφαση χθες της κυβέρνησης να παρατείνει μόνο για δύο ημέρες το υφιστάμενο καθεστώς της ημερήσιας άντλησης των 60 ευρώ, η ΕΚΤ ενίσχυσε την πίεση. Το αυξημένο κούρεμα συνεπάγεται ότι για να διατηρήσουν οι τράπεζες το υφιστάμενο επίπεδο ρευστότητας πρέπει να καταθέσουν και άλλα ενέχυρα στην ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής διαθέτουν ένα μαξιλάρι πρόσθετων ενεχύρων, που όμως σταδιακά εξαντλείται. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το χθεσινό κούρεμα δεν είναι τέτοιο ώστε να οδηγήσει κάποια τράπεζα σε ασφυξία. «Οι τράπεζες έχουν ακόμη ενέχυρο για να κινηθούν» ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν όλες οι τράπεζες το ίδιο ύψος ενεχύρων, με αποτέλεσμα κάποιες να κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες.

Πάντως, τραπεζικές πηγές αναγνώριζαν χθες στην Αθήνα ότι η ΕΚΤ ήταν σχεδόν υποχρεωμένη να λάβει αυτή την απόφαση, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον της Ελλάδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαφώνησαν με την απόφαση ζητώντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ θα εξαρτήσει τη στάση της στο εξής από τις πολιτικές αποφάσεις. Η επόμενη συνεδρίασή της, την Τετάρτη, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ. Εν τω μεταξύ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες, έως και την Τετάρτη, η τραπεζική αργία. Την παράταση ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη χθες το απόγευμα, μετά τη λήξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης ότι το ημερήσιο όριο ανάληψης θα παραμείνει στα 60 ευρώ. Οπως δήλωσε η κυρία Κατσέλη, και τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν μόνο τα καταστήματα που εξυπηρετούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας τους πολίτες, για τις ίδιες και μόνο τραπεζικές εργασίες.

Οσον αφορά τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης, διευκρινίστηκε ότι το ποσό των 120 ευρώ μπορούν να το πάρουν μόνο όσοι συνταξιούχοι δεν έκαναν ανάληψη την περασμένη εβδομάδα.

Την εκτίμησή του πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή διατύπωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές για διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της.