Οι πολιτικοί αρχηγοί του λεγόμενου –τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Κυριακή –ευρωπαϊκού τόξου δεν πήγαν χθες Προεδρικό Μέγαρο για καβγά. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, άλλωστε, δεν άφηνε περιθώρια για μια πολεμική ατμόσφαιρα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι διαμορφώθηκε ένα αρραγές πολιτικό μέτωπο, ούτε υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι στο εξής κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα ακολουθήσουν κοινό βηματισμό.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε προετοιμαστεί προχθές το βράδυ έπειτα από διεξοδική συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά, έστειλε πρώτος το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα –για να ακολουθήσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά: ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση για μια άμεση συμφωνία, αλλά την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει εκείνη. Από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, προβλήθηκε ένα τρίπτυχο προτεραιοτήτων, στο οποίο θα επιμείνει τις αμέσως επόμενες ημέρες: Να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους, να ανοίξουν οι τράπεζες και να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Εντός κι εκτός Προεδρικού Μεγάρου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διεμήνυσε ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα» και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα υπερψηφίσει μια συμφωνία στη Βουλή. Η θέση της υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα λειτουργεί σε κάθε περίπτωση δεσμευτικά. Και γύρω από το Ναι κινήθηκε και η συζήτηση των αρχηγών, έστω κι αν ο Αλέξης Τσίπρας έδινε έμφαση στο Οχι, όπως σχολίασε ο εκτελών προσωρινά καθήκοντα προέδρου της ΝΔ.

«ΧΑΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ». Οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν χθες, πάντως, είναι εύθραυστες, όπως διαφαίνεται και από τα καυστικά σχόλια των αρχηγών μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο εις βάρος της οικονομίας και της χώρας» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ τόνισε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη για την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, δε, έκανε λόγο για «διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα». Εκπέμποντας ωστόσο ένα συναινετικό σήμα, κατέληξε ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα που απαιτείται, να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος από τους τρεις αρχηγούς του λεγόμενου φιλευρωπαϊκού τόξου της αντιπολίτευσης που βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό που επέλεξε να επισημάνει αρκετές φορές μπροστά στις κάμερες ήταν ότι η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις. Προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες κι αυτό πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό».

Η απόσταση που αποφάσισε να κρατήσει δεν ήταν τυχαία. Η αίσθηση άλλωστε που επικρατεί στους κόλπους του κόμματός του είναι πως η όποια διαπραγματευτική διαδικασία θα είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας όχι μόνο των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν εντός συνόρων, αλλά και λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί εκτός μετά το Οχι.

Παράλληλα, στο Ποτάμι εκλαμβάνουν την απόφαση του Τσίπρα να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Aρχηγών ως διπλό εργαλείο στρατηγικής. Από τη μια στέλνει μήνυμα ενότητας στο εξωτερικό κι από την άλλη καθιστά συνυπεύθυνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι κι αν συμβεί. Και όπως φάνηκε κι από τη δήλωση του επικεφαλής, μπορεί να συμφωνούν με την ανάγκη της εικόνας ενότητας του πολιτικού συστήματος, δεν είναι διατεθειμένοι όμως να πάρουν την ευθύνη για ένα αδιέξοδο με τους εταίρους.

Παρότι λοιπόν ο Θεοδωράκης συμφώνησε στο αίτημα Ολάντ για κοινό ανακοινωθέν, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του τονίζουν ότι παραμένει πολύ ανήσυχος για το αν η πρόταση με την οποία μεταβαίνει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες είναι επαρκής για να επιτευχθεί συμφωνία. Αν και, όπως λένε, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους αρχηγούς ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιτύχει συμφωνία –τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τραπέζι, υποστηρίζουν, έπεσε και η ιδέα μιας κοινής διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά σύσσωμη η αντιπολίτευση την απέρριψε ως ετεροχρονισμένη. «Επρεπε να μας το έχεις ζητήσει από την αρχή» φέρονται να είπαν στον Πρωθυπουργό. Το Συμβούλιο ήταν για τους ποταμικούς με δυο λόγια «ένα βήμα μεν, ημιτελές δε».

«ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΛΥΣΗ». Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για μια συναινετική πορεία των πολιτικών δυνάμεων έγινε στο «και πέντε», κατά τη Φώφη Γεννηματά, ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φέρει μια «λυτρωτική λύση» και να υπηρετήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Παραπέμποντας, εξάλλου, στον αγώνα για εθνική επιβίωση που γίνεται από το 2010, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη και πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

Το κοινό πλαίσιο με την κυβέρνηση εξετάστηκε χθες το βράδυ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα η Φώφη Γεννηματά θα επιδιώξει να διευρύνει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο στήριξης της χώρας κατά τις επαφές που θα έχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.