Ο Γιάνης Βαρουφάκης εισήλθε σαν «κομήτης» στην πολιτική και ως τέτοιος, πέρασε από το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη του συμμετοχή σε εκλογική αναμέτρηση, στις 25 Ιανουαρίου, σάρωσε σε σταυρούς. Και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μονοπώλησε τα φλας και τα μικρόφωνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το «ουάου», που ξεστόμισε στο τέλος της πρώτης του συνάντησης με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, χρησιμοποιήθηκε από τα χείλη της συντριπτικής πλειονότητας των ελλήνων πολιτών, ενώ η καθυστερημένη άφιξή του σε κάποια συνεδρίαση με τους ευρωπαίους ομολόγους του σχολιάστηκε με αρνητικό τρόπο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που προκάλεσε: Με σχόλια του στα μέσα μαζικής δικτύωσης, με τις ενδυματολογικές του επιλογές ακόμη και με φωτογράφηση στο γαλλικό περιοδικό Paris Match με φόντο την Ακρόπολη και πλούσια εδέσματα στο τραπέζι, που καθόταν με τη σύζυγό του.

Το ίδιο συνέβη και κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και στην Ντάουνιγκ Στριτ, όπου το στυλ του κ. Βαρουφάκη με το μακρύ δερμάτινο παλτό αποτέλεσε θέμα ποικίλων σχολίων. Τροφή σε ανάλογες συζητήσεις έδωσε και η εμφάνισή του σε συνεδρίαση των θεσμών με το τυλιγμένο καρό κασκόλ, γνωστής φίρμας.

Χαρακτηρίστηκε επαναστάτης έναντι των κανόνων του πολιτικού σαβουάρ βιβρ. Η μετακίνησή του αποκλειστικά και μόνο με τη μηχανή του και μονίμως με ένα σακίδιο και το πουκάμισο έξω από το παντελόνι υπήρξαν μερικές από τις επιλογές του, που του προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό αυτό.

Ας δούμε ορισμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την σύντομη διαδρομή του Γιάννη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.