Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί και οκλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγρυμα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς σχετικά με τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενώ ακούει και τις προτάσεις τους.

Μικρή διακοπή έγινε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Νωρίς το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο δεν έγινε καμία αναφορά για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας υπέβαλε την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης με αιχμές προς την πλευρά των εταίρων.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη από την κυβέρνηση είχε αρχίσει την ώρα που χθες το βράδυ, πριν από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην, πια, υπουργός Οικονομικών, έσπευδε να σχολιάσει πρώτος το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας.

Το δυσμενές κλίμα που είχε διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον κ. Βαρουφάκη είχε φανεί ξεκάθαρα από καιρό. Η έξοδός του από την κυβέρνηση ερμηνεύεται και ως σαφής πρόθεση να βελτιωθεί το κλίμα ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Το όνομα του νέου υπουργού αναμένεται να γνωστοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία θα αποφασίσει για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές Τράπεζες.

Θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσλεμπλούμ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, και αναμένεται στη συνέχεια να εκφραστεί και δημόσια.

Πάντως, σήμερα το βράδυ αναμένεται η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα καθορίζεται πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Στο μεταξύ, το Eurogroup πετά την μπάλα την Αθήνα τονίζοντας ότι οι 19 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα, αναμένοντας τις νέες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντεϊσλεμπλούμ.

Για τις 7 αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλ’αδα.