Τις νέες προτάσεις της Ελλάδας αναμένει το Eurogroup, που όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο θα συνεδριάσει στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αναμένεται να γίνει γνωστό ποιός θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη έγινε γνωστή νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο πρώην, πλέον υπουργός, συνοδεύει την παραίτησή του με αιχμές προς την πλευρά των εταίρων. Οπως αναφέρει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του γνωστοποιήθηκε ότι οι εταίροι και οι μετέχοντες στο Eurogroup θα εκτιμούσαν την αποχώρησή του από τις συνεδριάσεις του οργάνου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του κ.Βαρουφάκη από την κυβέρνηση είχε αρχίσει την ώρα που χθες το βράδυ, πριν από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην, πια, υπουργός Οικονομικών, έσπευδε να σχολιάσει πρώτος το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας.

Το δυσμενές κλίμα που είχε διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον κ.Βαρουφάκη είχε φανεί ξεκάθαρα από καιρό. Η έξοδός του από την κυβέρνηση ερμηνεύεται και ως σαφής πρόθεση να βελτιωθεί το κλίμα ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Στη δήλωση της παραίτησής του, ο κ.Βαρουφάκης σημειώνει πως θα βοηθήσει όσο μπορεί τον Αλέξη Τσίπρα «να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε:

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη έχει πλήρης ως εξής:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»