Λίγες ώρες αφού είχε πρωτοτυπήσει κάνοντας διάγγελμα από το υπουργείο Οικονομικών πριν καν εμφανιστεί στους τηλεοπτικούς δέκτες ο Πρωθυπουργός, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστρεψε και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Αιτία; Δήλωσή του στη βρετανική «Telegraph» που έδινε τη λύση στα προβλήματα ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τι δήλωνε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ; «Αν είναι απαραίτητο θα εκδώσουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας, σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει μία εβδομάδα πριν». Τα IOU, που είναι συντομογραφία της φράσης «I Οwe Υou», είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει το χρέος μεν δεν είναι γραμμάτιο δε, επειδή δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής.

Η δήλωση Βαρουφάκη υπάρχει σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα Αμπροουζ Εβανς-Πρίτσαρντ, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση και ανανεωνόταν διαρκώς με τις τελευταίες εξελίξεις από την ελληνική πρωτεύουσα. Ο δημοσιογράφος μάλιστα διευκρινίζει ότι η Καλιφόρνια εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει οφειλές της όταν στέρεψε από ρευστότητα μετά την κρίση της Lehman το 2008. «Ο κύριος Βαρουφάκης επιμένει ότι αυτό δεν θα είναι ένα πρελούδιο Grexit αλλά μια νόμιμη ενέργεια μέσα στην απαράβατη αγιότητα της νομισματικής ένωσης» συμπληρώνει ο βρετανός ανταποκριτής.

«θεωρητική συζήτηση». Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι πρόκειται για «μια θεωρητική συζήτηση» που είχε κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης «σε ανύποπτο χρόνο» με τον εν λόγω δημοσιογράφο. Ο ίδιος δε ο υπουργός –κατά την προσφιλή του μέθοδο –λίγα λεπτά μετά την ανακάλυψη της δήλωσής του από τα ελληνικά μίντια αποφάσισε να απαντήσει μέσω τιτιβίσματος. «Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με τη συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα» έγραψε στο twitter. Διαψεύδοντας τους πάντες –του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου.