«Η νίκη του ελληνικού λαού, ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, στους καναλάρχες και ενάντια στη πίεση του εξωτερικού, είναι μεγάλη» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Ο ελληνικός λαός το 1974 ψήφισε για το τέλος της βασιλείας, σήμερα ψηφίζει για το τέλος της δύναμης ισχύος που είχαν το σύμπλεγμα των κομμάτων των μνημονίων, του συστήματος παρακμής και του συστήματος της αποικίας χρέους.

»Με την ίδια σοβαρότητα που έδωσε νικηφόρα αυτή τη μάχη, με την ίδια σοβαρότητα πρέπει να πορευτούμε και να εξασφαλίσουμε ένα ομαλό, δημιουργικό, προοδευτικό μέλλον για τη χώρα. Η ώρα είναι ώρα και γιορτής και περισυλλογής για σχεδιασμό των επομένων βημάτων της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις ορισμένων ακραίων κύκλων στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει: « Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πέρα από τη μύτη της, να σκέφτεται στρατηγικά με συντονισμό για το μέλλον της.

Πρέπει να πάψει να λειτουργεί με αντανακλαστικά πάνω στην καθημερινότητα, στους θυμούς και τους εκνευρισμούς στη γραφειοκρατική προσέγγιση των μεγάλων πολιτικών γεγονότων. Ας πάψουν μερικοί να κάνουν τις προσβεβλημένες δυνάμεις κι ας έλθουν στο τραπέζι για πραγματική και ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα δίνει ανάσα στο τόπο μας, προοπτικές ανάπτυξης, που θα δίνει μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακούφισης του λαού μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων . Αύριο θα συναντηθεί με την ηγεσία του κράτους του Ισραήλ και την Τρίτη θα μεταβεί στην Παλαιστίνη όπου θα δει τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς. «Θα επιστρέψω στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης και νομίζω ότι θα έχω θετικά μηνύματα γι αυτή μου την αποστολή» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.