Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος δίνει στην κυβέρνηση το ισχυρό «όχι» που ζήτησε στην σύντομη προεκλογική περίοδο. Οι εξελίξεις που πυροδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι ραγδαίες και ήδη προσδιορίσθηκε για αύριο Τρίτη, στις 7 το απόγευμα έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης μετά από πρωτοβουλία της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, ενώ κυβερνητικό κλιμάκιο αναμενόταν να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Στις οκτώμισι το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστή η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Της συνόδου κορυφής θα προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σήμερα το πρωί είχε προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών (θα γίνει στις 10 το πρωί) και υπέβαλε το σχετικό αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι το «όχι» δεν αποτελεί εντολή ρήξης και έθεσε ως προτεραιότητα την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Η επικράτηση του «όχι» είναι συντριπτική και ξεπερνά το 61%. «Πρέπει να υπάρξει διάλογος για συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δίνοντας το κλίμα από το Μαξίμου. Την ίδια ώρα πολίτες -υποστηρικτές του «όχι» πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος.

Η πρώτη αντίδραση από τους εταίρους ήταν η ανακοίνωση συνάντησης ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μάρκελ για την Ελλάδα, σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, ενώ υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ.

Στις 10 το βράδυ ξεκίνησε σύσκεψη στην Εθνική Τράπεζα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ.Θεοχαράκη για την επόμενη μέρα στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η «τραπεζική αργία» που επιβλήθηκε από την περασμένη Δευτέρα λήγει σήμερα, 6 Ιουλίου. Οπως αποφασίσθηκε θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που ίσχυσαν και την περασμένη εβδομάδα.

Η σύσκεψη εξελίχθηκε ενώ η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στη σκιά των δηλώσεων της κ.Νάντιας Βαλαβάνη, υπουργού- αναπληρωτή Οικονομικών στην τηλεόραση του Alpha. Η κ.Βαλαβάνη δήλωσε ότι οι κάτοχοι τραπεζικών θυρίδων μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν από αυτές εκτός από μετρητά.

Στη δήλωση της κ. Βαλαβάνη αντέδρασε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο ο κάτοχος θυρίδας ανοίγει μόνος του, χωρίς την παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου τη θυρίδα.

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, όμως, φέρνει και αναταράξεις στην αντιπολίτευση με ισχυρότερες εκείνες στη Ν.Δ. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Χρέη προσωρινού προέδρου θα εκτελεί ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, σήμερα στις 10 το πρωί.