Σενάρια τρόμου για «κούρεμα καταθέσεων» μετέδωσε η εφημερίδα Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πληροφορίες από τραπεζίτες και εγχώριους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σχέδια για την απομείωση της αξίας των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, το δημοσίευμα των FT, το οποίο διέψευσαν άμεσα και κατηγορηματικά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος, διέψευσε το βράδυ του Σαββάτου και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναφέροντας πως «δεν έχει σε γνώση της κανένα σχέδιο για κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις».

O πρόεδρος της EBA Ανρέα Ενρία ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Δεν έχω σε γνώση μου κανένα να σχέδιο εισαγωγής κουρεμάτος στις καταθέσεις ελληνικών τραπεζών.Πολύ αμφιβάλλω πως θα εξεταζόταν τέτοια επιλογή, καθώς θα αντέβαινε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το «κούρεμα» μπορεί να φτάσει το 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ. Πριν από λίγη ώρα (στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη διέψευσε ότι υπάρχουν σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ωστόσο, η κ Κατσέλη επισήμανε ότι τα ΑΤΜ θα αρχίσουν να στερεύουν από μετρητά από το βράδυ της Δευτέρας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα είναι μέρος του σχεδίου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Οι FT επικαλούνται, μάλιστα, έλληνα τραπεζίτη, σύμφωνα με τον οποίο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές της.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, όντας ευθυγραμμισμένες με τις τραπεζικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κεφάλαιο όμως εγγύησης καταθέσεων της χώρας ανέρχεται μόλις σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τη ζήτηση, σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.

Με ελάχιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να έχουν απομείνει στις τράπεζες έπειτα από έξι μήνες εκροής κεφαλαίων, αναλυτές επισημαίνουν ότι «μοιάζει φυσιολογικό για τις τράπεζες να σκέφτονται να επιβάλουν ένα κούρεμα στους μικρούς καταθέτες, ως μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ένας φόρος εφάπαξ».

Το υπ. Οικονομικών

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει προβοκατόρικο το δημοσίευμα των Financial Times, προσθέτοντας ότι «αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας».

Επίσης, ζητά από την εφημερίδα να ανακαλέσει το «ψευδέστατο δημοσίευμα» και παραπέμπει στην προηγηθείσα διάψευση της κας Λούκας Κατσέλη.

Νέα διάψευση

Η κ. Κατσέλη μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του Mega διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Financial Times, κάνοντας λόγο για πλήρως ανυπόστατο δημοσίευμα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα λαμβάνοντας υπόψιν του τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ληφθούν το πρωί της ίδια ημέρας, και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη είτε την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα κανονικά και να γίνουν όλες οι συναλλαγές, αφού βεβαίως γνωστοποιηθεί και το όριο των αναλήψεων που δύνανται να γίνονται. Υπογράμμισε δε τη σημασία στην ψυχραιμία και την ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων.