Δεν σχολίασε τις δηλώσεις Τσίπρα περί άμεσης συμφωνίας μετά την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Βόλφανγκ Σόιμπλε σήμερα εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό γίνεται για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν όχι και διασαφηνίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αυτό δυο μέρες μετά το δημοψήφισμα λόγω των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν.

Ο κ. Γέγκερ είπε ότι το παλιό πρόγραμμα τελείωσε και από εκεί και πέρα θα γίνει συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο στα πλαίσια του ESM κάτι που όπως σημείωσε αλλάζει τις συνθήκες και είναι σε τελείως άλλο πλαίσιο.

Πρέπει να γίνει αίτημα τόνισε από την Ελλάδα για τον ESM, ο Μηχανισμός να το διαβιβάσει στο ΔΣ του οποίου προεδρεύει ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περίπτωση βιωσιμότητας και κατόπιν να αξιολογηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών που θα το ξαναελέγξουν.

Εν συνεχεία θα δοθεί εντολή από τη γερμανική Βουλή ώστε να λάβει και η Γερμανία μέρος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μετά από ένα διάστημα, θα κρατήσουν όσο χρειαστεί και μετά θα εγκριθεί από το Eurogroup.

Μετά θα πρέπει περάσει τόσο από το γερμανικό όσο και από τα κοινοβούλια άλλων χωρών, με τον κ. Γέγκερ να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει το διάστημα αυτό.

«Σας εξηγώ την διαδικασία και από μόνοι σας μπορείτε να καταλάβετε πόσο μπορεί να διαρκέσει», είπε και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί και επιδεινώνεται συνεχώς.

Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ ανέφερε από τη μεριά του ότι αναμένει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα της Κυριακής, ότι αφήνει πάντα ανοιχτή την πόρτα των συζητήσεων με το πλαίσιο που εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών και είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση με πολύ βαρύ πρόβλημα».