Αδυναμία να προδικάσει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα επικρατήσει το «Όχι» εξέφρασε σήμερα από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάντσιο.

Ερωτηθείς σχετικά ο πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει αν η ΕΚΤ θα παράσχει ELA στις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι «Όχι». «Δεν μπορώ να προδικάσω τις κινήσεις της ΕΚΤ αν βγει το «Όχι», είπε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η ΕΚΤ διαθέτει αρκετά εργαλεία ώστε να περιορίσει την επίπτωση στην ευρωζώνη από κάθε ενδεχόμενο. «Η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα διαθέτουν αρκετά εργαλεία ώστε να περιορίσουν την επίπτωση στην ευρωζώνη από κάθε πιθανό ενδεχόμενο», δήλωσε.

Ο ίδιος είπε πως το σημερινό περιβάλλον της ζώνης του ευρώ απαιτεί τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ μιας μακροπροληπτικής πολιτικής που θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των διακυμάνσεων του δημοσιονομικού κύκλου, αλλά και υπέρ της δημιουργίας μιας ευρύτερης μακροπροληπτικής εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από το σκιώδη τραπεζικό τομέα.