Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για να διεκδικήσει η πατρίδα κάτι καλύτερο τάχθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι» θα σημάνει καταστροφή και διχασμό.

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η ελπίδα, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, είναι στο εθνικά υπεύθυνο ΝΑΙ. Η καταστροφή, στο εθνικά ανεύθυνο ΟΧΙ».

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε πως «πάνω στα αποκαΐδια μίας εθνικής τραγωδίας, πάνω στα αποκαΐδια της μαζικής φτωχοποίησης σε ποσοστά που ούτε διανοούμαστε σήμερα, δεν θα υπάρχει ελπίδα. Μόνο αποκαΐδια. Και τότε, ο διχασμός θα είναι το βέβαιο επακόλουθο».

Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «η απάντηση στην οδύνη του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων, δεν μπορεί να είναι μία τραγωδία 2,3,4 εκατομμυρίων ανέργων, η απάντηση στο οδυνηρό 30% των συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια της φτώχιας, δεν είναι να γίνουν 60%, 70%, η απάντηση στην ύφεση 25% τα τελευταία έξι χρόνια, δεν μπορεί να είναι κι ύφεση 30%, άμεσα, σε ένα χρόνο.

Η απάντηση στο μειωμένο εισόδημα, δεν μπορεί ποτέ να είναι το κλείσιμο των τραπεζών, οι περιορισμοί αναλήψεων ή το κούρεμα καταθέσεων. Ούτε τελικά, η απώλεια των κόπων μιας ζωής και μηδέν εισόδημα. Η απάντηση στη μειωμένη σύνταξη, δεν είναι ελάχιστη ή καθόλου σύνταξη. Η απάντηση στην ανέχεια πολλών, δεν είναι η ανέχεια όλων. Γιατί εκεί οδηγούμαστε».

Ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε πως «όσοι θα έσκιζαν τα μνημόνια, πρότειναν τελικά στους εταίρους μας επέκταση του μνημονίου και στη συνέχεια, μόλις χθες, νέο τρίτο μνημόνιο» και πρόσθεσε: «Όλες οι ελπίδες που στήριξαν οι πολίτες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαψεύστηκαν μέσα σε πέντε μήνες».

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, ακόμη και αυτών που δεν τον ψήφισαν. Να πάψει να κάνει επιλογές ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο δεν είναι να διασφαλίσει την Ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και το δικό του αύριο, πολώνοντας τον Ελληνικό λαό».

Οπως υποστήριξε δεν θα έχουν πρόβλημα οι έχοντες, αυτοί που έχουν χρήματα στο εξωτερικό και ρευστότητα στο εσωτερικό. «Αυτοί που η «πρώτη φορά αριστερά Κυβέρνηση» θέλει να φορολογήσει με 15% και να τους αμνηστεύσει για το μαύρο χρήμα της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου, της Γερμανίας και της Αγγλίας. Αντιθέτως, μερικοί από αυτούς επιχαίρουν, αφού θα μπορούν αύριο να αγοράσουν πάμφθηνα τα πάντα, τη χώρα όλη, εμφανιζόμενοι μάλιστα ως εθνικοί ευεργέτες».

Και τόνισε πως «αυτό δεν είναι αριστερά, ντροπιάζουν τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς, συμπορευόμενοι με αντιευρωπαίους και εθνικιστές, σε βάρος της Δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κόσμου της εργασίας. Παίζοντας αντικειμενικά το παιχνίδι των κύκλων της πιο σκληρής Ευρωπαϊκής συντήρησης, που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. και που για πρώτη φορά τολμά επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να το λέει καθαρά».

Κάλεσε τέλος τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει τον Πάνο Καμμένο που υπαινίχθηκε ότι την τάξη και την ηρεμία θα εγγυηθεί ο στρατός και όχι ο λαός και οι δημοκρατικοί θεσμοί.