Τελεσίγραφο από τους δανειστές δέχθηκε ο ίδιος στις 25 Ιουνίου με προτάσεις που κανένας λογικός υπουργός Οικονομικών δεν θα δεχόταν να υπογράψει είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον ρ/σ ABC της Αυστραλίας.

Είπε ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ότι «έχουμε ένα αδιέξοδο, έχουμε διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέντε μήνες που οδήγησαν σε τελεσίγραφο την 25η Ιουνίου που επιδόθηκε σε συνεδρίαση του Eurogroup σε μένα και το πρόβλημα με το τελεσίγραφο είναι ότι αποτελείτο από προτάσεις για συμφωνία που δεν ήταν το είδος των προτάσεων που ο οποιοσδήποτε λογικός υπουργός Οικονομικών θα δεχόταν ποτέ».

Έκανε λόγο για άρνηση από μέρους των συναδέλφων του στο Eurogroup του Σαββάτου των δημοκρατικών αξιών στη βάση του ότι θεωρούσαν ότι ένα τόσο περίπλοκο ερώτημα δεν πρέπει να τεθεί στο λαό.

«Η απόφαση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στο λαό. Εάν πουν ναι θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί για να υπογραφτεί αυτή η συμφωνία ακριβώς όπως η τρόικα μας ζητάει. Αλλά δεν θα το κάνουμε παρά μόνο εάν ο λαός μας δώσει αυτή την οδηγία», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Ήταν το είδος των προτάσεων που κάνεις όταν θες το άλλο μέρος να τις απορρίψει. Να τις απορρίψει με πιθανότητα 100%. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε εντολή να πουμε ναι σε μια συμφωνία που ξεκάθαρα θα αποτύγχανε τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, ακόμα και εάν την αποδεχόμασταν».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι δεν είχε εντολή η κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με την επίσημη Ευρώπη για να την απορρίψει, «επομένως, ως αυθεντικοί δημοκράτες αποφασίσαμε να στραφούμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε η επιλογή είναι δική σας, επομένως έχουμε δημοψήφισμα την Κυριακή».

«Ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει είναι γιατί οι Ευρωπαίοι αρνούνται να δεχθούν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μπορεί να αποπληρωθεί. Το ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε σαν λαός και κυβέρνηση είναι το εάν οι πολίτες μας και οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να πληρώνουν ένα χρέος που απλά δεν μπορεί να αποπληρωθεί», συμπλήρωσε.

Το ίδιο είπε πιστεύουν το ΔΝΤ και η Αμερική ενώ ακόμα και η Ευρώπη είχε υποσχεθεί αναδιάρθρωση που δεν έκανε. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να μείνει στο ευρώ με μια λογική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις με μια αναδιάρθρωση χρέους που θα της επιτρέπει να αναπνεύσει μέσα στο ευρώ και να αρχίσει να αναπτύσσεται για να πληρώσει το χρέος.

Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η κυβέρνηση σε περίπτωση ναι στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημειώνοντας όμως ότι αυτό είναι δημοκρατικό και ότι πάντως θα γίνει σε πνεύμα συνεργασίας.

«Μπορεί να το κάνουμε (να παραιτηθούμε) αλλά θα το κάνουμε σε πνεύμα συνεργασίας με τον οποιονδήποτε αναλάβει στη θέση μας. Δεν θα γίνει βιαστικά, δεν θα κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας την οποία ο λαός θα έχει προτιμήσει αν υπερισχύσει το Ναι. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας γιατί ήμουν εξοργισμένος από τη συμπεριφορά του Eurogroup το περασμένο Σάββατο όταν ανακοινώσαμε ότι θα κάνουμε δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.