Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεδρίασή του την Τετάρτη αποφάσισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μετά το δημοψήφισμα ενώ ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει την έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Δεν θα υπάρξει παράταση των όρων πληρωμής καθώς αυτό αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου» επισημαίνει το ΔΝΤ σύμφωνα με κείμενο ερωτοαπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Ταμείο.

Το Ταμείο διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

Προτεραιότητα του Ταμείου παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και μετά στην αναδιάρθρωση του χρέους καλεί την Ελλάδα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Είναι προτιμότερο για την Ελλάδα, εξηγεί, να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προτού η Ευρώπη προβεί στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση των ελληνικών διαπραγματεύσεων παραμένει ασαφής και αβέβαια.

«Ελπίζω το ελληνικό δημοψήφισμα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση» συνεχίζει η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Όσον αφορά την αθέτηση της πληρωμής από την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι ο ισολογισμός του Ταμείου παραμένει ισχυρός και εύρωστος.

Ερωτηθείσα εάν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, απαντά ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιλέξει ποιος θα αντιπροσωπεύει την κάθε χώρα.