Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής κάλεσε τους έλληνες πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «είναι η ευθύνη μας απέναντι στους γονείς μας και στα παιδιά μας, είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία».

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον λαό λίγη ώρα πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο άρχισε στις 6.30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα.

Οπως έγινε γνωστό, τα συμπεράσματα του Eurogroup θα σταλούν με επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν θα υπάρξει καμία άλλη ενέργεια πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής», είπε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος της Ελλάδας μετά την τηλεδιάσκεψη.

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».

«Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής» είπε το απόγευμα της Τετάρτης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε. Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής. Να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους: «για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μία αξιοπρεπή σύνταξη δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες και γι αυτό τώρα μας εκδικούνται».

«Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν στον βωμό των εκβιασμών» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Οι σειρήνες της καταστροφής σας εκβιάζουν και σας καλούν να πείτε «ναι» σε όλα για να γίνετε συνένοχοι στη συνέχιση του Μνημονίου» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα» υποστήριξε.

«Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά στην παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη. Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχθούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση».

«Λένε εν γνώσει τους ψέματα, όσοι λένε ότι το «όχι» σημαίνει έξοδο από το ευρώ. «Οχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. «Οχι» σημαίνει ισχυρή πίεση» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Το «όχι» στοχεύει σε καλύτερη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση».

«»Οχι» σημαίνει: ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος, δεν θα το εκτινάζει, δε θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.

«Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, σε λογικές μη σεβασμού στη δημοκρατία, όσοι θέλουν την Ευρώπη μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη. Είναι άτολμοι πολιτικοί, που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές προσωρινές» τόνισε.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Θα είναι πρόσκαιρη. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν. Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών. Εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία» είπε ο κ. Τσίπρας.