Ένα τηλεφώνημα δέκα λεπτών ήταν αρκετό για να καθορίσει η Μέρκελ τη γραμμή για τη νέα πρόταση που ήρθε από την Αθήνα. Όταν πληροφορήθηκε για το νέο αίτημα της Αθήνας η Μέρκελ βγήκε από τη συνεδρίαση της κοιβουλευτικής της ομάδας και τηλεφώνησε στον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, ο Φόλκερ Κάουντερ από τους Χριστιανοδημοκράτες και ο Τόμας Όπερμαν από τους Σοσιαλδημοκράτες.

„Πριν να διενεργηθεί το δημοψήφισμα, έτσι ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε νέα διαπραγμάτευση“, είπε αργότερα η Μέρκελ. Δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας ελληνικής πρότασης, δεν έχει λάβει κάτι γραπτώς, φέρεται να είπε η Μέρκελ στους βουλευτές του κόμματός της. Αλλά ό,τι και να περιελάμβανε ήταν μάλλον αδιάφορο.

Η Μέρκελ και ο κυβερνητικός της εταίρος Γκάμπριελ κατέληξαν ότι ήταν πολύ αργά πλέον για να διασωθεί η διαπραγμάτευση μέσα στο δεύτερο πρόγραμμα. «Η Ελλάδα πήρε την απόφαση να τελειώσει το πρόγραμμα βοήθειας απόψε τα μεσάνυχτα», είπε η Μέρκελ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτίμησε την προειδοποίηση για τον κίνδυνο να αλλάξει ριζικά η μορφή της ΕΕ. «Η αγωνία μου είναι ότι αυτά που οικοδόμησαν οι πατεράδες και παπούδες μας επί δεκαετίες για ασφάλεια σταθερότητα και ειρήνη, θα λιώσει στα χέρια μας», είπε ο Γκάμπριελ. «Η δική μας γενιά δεν πρέπει να το καταστρέψει. Αλλά για αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλοι, μόνοι τους οι Γερμανοί δεν μπορούν να το καταφέρουν», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τον έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα. «Ο κύριος Τσίπρας μας έστειλε μια επιστολή, στην οποία συμπεριέλαβε ό,τι θέλει. Θα ήταν τώρα καλό να προσθέσει και αυτά που είναι διατεθειμένος να δώσει», είπε ο Σουλτς.

«Είναι σίγουρα σπάνιο, να γίνεται λόγος για ιστορικά γεγονότα, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν το έχει ξαναζήσει στην πολιτική του ζωή», συμπλήρωσε ο Σουλτς.

Και μετά την εκποή του δεύτερου προγράμματος «δεν θα σπάσει το νήμα συζήτησης με την Ελλάδα, η πόρτα παραμένει ανοιχτή», είπε η Μέρκελ. Αλλά η συζήτηση αυτή δεν θα γίνεται ούτε στο χρηματοδοτικό πλαίσιο που είχε το δεύτερο πρόγραμμα ούτε στο διαδικαστικό πλαίσιο του προσωρινού ταμείου EFSF.

Τα 18 δις σχεδόν που απέμειναν για την Ελλάδα από το δεύτερο πρόγραμμα χάθηκαν. Επίσης οποιοδήποτε πρόγραμμα πλέον θα είναι του Mόνιμου Mηχανισμού Σταθερότητας ESM.

Ο μηχανισμός ESM ενεργοποιείται σε περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Εδώ είναι η πρώτη δυσκολία για να εισακουστεί το ελληνικό αίτημα, πέραν όλων των άλλων ενστάσεων που υπάρχουν στην ελληνική πρόταση. Μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι η ελληνική κρίση είναι «μεμονωμένη περίπτωση» και δεν απειλεί την Ευρωζώνη.

Άρα η ενεργοποίηση του ESM θα σήμαινε αυτοδιάψευσή τους. Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι η διαδικασία ενεργοποίησης του ESM είναι πολύ δυσκολότερη απότι η διάθεση της βοήθειας από το ταμείο EFSF. Ακόμη και για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα πρόγραμμα του ESM απαιτείται απόφαση της ολομέλειας της γερμανικής βουλής. Και αυτή τη στιγμή για τους χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες βουλευτές δεν υπάρχει καμία βάση εμπιστοσύνης για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση με τη σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα.

Με τη λήξη του προγράμματος τα μεσάνυχτα διαμορφώνονται νέα δεδομένα και για την ΕΚΤ αναφορικά με την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, μέσω του ELA, σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλευτές που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ο Σόιμπλε φέρεται να προειδοποίησε το Ντράγκι να φμην αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.