Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για λύση – σωσίβιο προς αποφυγή της ελληνικής χρεοκοπίας σήμερα, την τελευταία ημέρα του Μνημονίου, πραγματοποιούνταν μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ, χωρίς οριστική κατάληξη ώς τα ξημερώματα.

Η πλευρά της Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα να αιτηθεί για σήμερα έκτακτο Eurogroup, ζητώντας «τεχνική παράταση» του προγράμματος και δηλώνοντας ότι αποδέχεται την τελευταία πρόταση των δανειστών πλην ενός μέτρου –που θεωρείται ότι αφορά την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ ζητούσε από το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του Nαι στο δημοψήφισμα.

Η ελληνική πλευρά δήλωνε –τα ξημερώματα –ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις των δανειστών για μία λύση, αλλά τόνιζε ότι η χώρα είναι σε πορεία δημοψηφίσματος για να καταλήξει ότι «ο κ. Τσίπρας θα ψηφίσει υπέρ του Oχι» την Κυριακή.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρά την ανταλλαγή σκληρών δημόσιων δηλώσεων μεταξύ των Τσίπρα και Γιούνκερ. Η ελληνική πλευρά επιζητεί ισχυρές δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να αποκτήσει υπεροχή απέναντι σε εκείνους που –στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –προκρίνουν τη ρήξη.

Βαρύ κλίμα. Ωστόσο, δημοσίως το κλίμα ήταν πολύ βαρύ: Η «θανάσιμη μοναξιά» του Αλέξη Τσίπρα έγινε εμφανής χθες στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας –όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί –εξ ονόματος όλων των χωρών της ευρωζώνης, τόνισε ότι «όπως όλος ο πλανήτης γνωρίζει» αν την Κυριακή επικρατήσει στο δημοψήφισμα το Οχι, αυτό θα σημάνει την «αποστασιοποίηση της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρώπη».

Η άποψη του Γιούνκερ είναι κυρίαρχη πλέον στους κόλπους της ΕΕ. Και αυτό για δύο λόγους: πρώτον, από νομική άποψη, η μόνη οδός για την αποχώρηση μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ είναι η ταυτόχρονη έξοδός της από την ΕΕ και, δεύτερον, από πολιτική άποψη, ο έλληνας Πρωθυπουργός τείνει να εξελιχθεί σε persona non grata.

Ακόμη και μεταξύ των ευρωπαίων Σοσιαλιστών που τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή της πρωθυπουργίας του, οι Ολάντ και Ρέντσι δεν φαίνονται πλέον διατεθειμένοι να δώσουν μάχες στο διακρατικό επίπεδο για να τον υπερασπίσουν, αφήνοντας το έργο αυτό στους ευρωβουλευτές τους.

Ετσι αν επικρατήσει το Οχι, είναι βέβαιο ότι από την ερχόμενη Δευτέρα η ελληνική διπλωματία θα αντιμετωπίζει μεταξύ των άλλων και το πρόβλημα ενός διεθνώς «μη αξιαγάπητου» Πρωθυπουργού. Αν, από την άλλη, επικρατήσει το Ναι, λίγοι είναι αυτοί που θα ήθελαν να βρεθούν στη θέση ενός Αλέξη Τσίπρα υποχρεωμένου να εξηγεί στους ομολόγους του ότι εφεξής θα εφαρμόζει αυτά που όπως σαφώς τους δήλωνε ότι θεωρεί ανεφάρμοστα.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος Γιούνκερ αποφάσισε χθες να υπερβεί τα ευρωπαϊκά εσκαμμένα και να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους-μέλους. Κάλεσε τους Ελληνες να μην ακούσουν τον Πρωθυπουργό τους και να ψηφίσουν Ναι επειδή αυτό επιτάσσει «το καλό της Ελλάδας και το καλό της Ευρώπης».

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, μιας καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού δήλωσε ότι «είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ» αλλά «δεν μπορώ να κάνω θαύματα», είπε ότι παρά τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, από πλευράς δανειστών «δεν προτάθηκαν μειώσεις σε μισθούς αλλά στις στρατιωτικές δαπάνες».

Προτάθηκε ωστόσο, όπως είπε, αύξηση της φορολόγησης των εφοπλιστών, μεγαλύτερη καταπολέμηση της απάτης, άνοιγμα αγορών, όπως για παράδειγμα της ενέργειας που είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη κ.ά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά εγκατέλειψε απρόσμενα και στη χειρότερη στιγμή τη συζήτηση, η οποία δεν είχε κλείσει. «Δεν έχω νέα πρόταση να κάνω» κατέληξε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή». Ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τις επόμενες ημέρες, υπό προϋποθέσεις, ίσως είναι πραγματοποιήσιμη.